8 C
Пловдив
петък, октомври 25, 2024

Пътната полиция е оборудвана с 86 нови автомобила

БСДД

Пътната полиция вече е оборудвана с 86 нови автомобила. Ключовете на колите им бяха връчени на церемония в сряда. Новите коли са BMW Volkswagen. Те са купени със средства от фонда „Пътна безопасност“, в който отиват средствата от платени глоби за пътни нарушения.

Връчените в сряда коли са първа партида от обществена поръчка за общо 463 машини. В новите коли ще има и терминали за плащане на глоби. Такива ще бъдат монтирани и в още 300 автомобила.

Вътрешният министър Калин Стоянов използва случая да се похвали, че мерките за пътна безопасност вече дават резултат. От началото на годината са регистрирани 47 по-малко загинали в сравнение със същия период. Отчита се и ръст при събираемостта на глобите.

Продължава оборудването и със системи обработка на пробите за наркотици, каза още Стоянов. Този проблем стана особено ярък миналата година след като бяха приети поправки, позволяващи конфискация на колата на пиян или дрогиран шофьор. Тогава се обърна внимание, че кръвните проби се бавят с месеци, а през това време и невинни търпят ограничения – обвинения, отнемане на автомобила и дори арест.

Следващата седмица в Националния институт по криминалистика ще бъдат доставени четири системи за такъв анализ, заяви Стоянов. Така експертизите ще могат да се правят в рамките на седмица, обясни той.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук