8 C
Пловдив
петък, октомври 25, 2024

България подписа два важни енергийни договора

БСДД

Подписите си положиха премиерът и енергийният министър

Служебният премиер Димитър Главчев и енергийният министър Владимир Малинов подписаха два договора, с които се постави начало на реализацията на така наречения Вертикален газов коридор. Той ще преминава през 6 държави като крайната дестинация е Украйна.

С подписването на документите започва проектирането и изграждането на част от необходимата газопреносна инфраструктура от Кулата до Кресна и от Рупча до Ветрино. Тя ще осигури увеличаване на капацитета за пренос на природен газ в посока от Гърция към България и от България към Румъния.

 

Споразуменията бяха подписани между газопреносния оператор „Булгартрансгаз“ и определените изпълнители – консорциуми между български и американски компании.

Газовата връзка ще тръгва от Гърция и минава през България, като капацитетът е 4 и половина милиона кубически метра природен газ на ден. На изходната си точка обаче – от България към Румъния, капацитетът вече е 30 милиона кубически метра газ на ден. Причината за старта на строителството на този газов коридор е очакваното спиране на транзита на руски газ през Украйна.

Така нареченият Вертикален газов коридор ще даде възможност на България да разпределя доставките на синьото гориво из Централна и Източна Европа, поясни енергийният министър. И да печелим от тази дейност.

„В бъдеще в други енергийни проекти на територията на България сътрудничеството между страната ни и американски компании ще доведе до добри резултати. Ще бъде увеличен капацитетът – входният от Гърция към България и изходният от България. Маршрут, който е сигурен и дългосрочен и на него може да се разчита за допълнителни доставки на втечнен природен газ”, заяви министърът на енергетиката Владимир Малинов.

Газовата връзка ще бъде реверсивна – тоест газ ще може да пътува през България към крайната дестинация Украйна или от Украйна към България и Гърция. По този начин Киев ще може да съхранява излишния природен газ на всички страни по веригата до момента на използването му.

„Украйна ще продължи да предлага тази възможност – да съхранява природния газ в многото си подземни газохранилища. Тази възможност реално показва колко е важен проект е това”, заяви н. пр. Олеся Илашчук, посланик на Украйна в България.

Участието на България във Вертикалния газов коридор ще струва на държавата 500 млн. лева и се очаква да е готов през 2026 година. Ще бъде платен на две части – първата ще е от бюджета на „Булгартрансгаз”, а втората ще се даде през 2025, когато правителството отпусне банкови гаранции за провеждане на търг.

„Значението за България е значително. И сме предприели стъпки в тази посока. Съгласувахме гаранциите за 2025 година. Следва постановление на МС. Освен това съм създал с моя заповед Междуведомствена група на всички заинтересовани лица. Ние ще сме основен двигател, за да бъде технически обезпечен проектът”, подчерта премиерът Димитър Главчев.

Нуждата от този газов коридор идва от намерението на Украйна от догодина да спре целия транзитен руски газ, който минава през нейна територия. А това може да създаде проблеми в Европа.

„През 2023 година само през Украйна са преминали над 14 млрд. кубически метра природен газ”, обясни Малинов.

„Подписването на договора днес е от съществено значение за спирането на транзитния руски газ през Украйна. Уверен съм, че през сътрудничеството си с водещи компании от САЩ и Украйна –  до 2026 година този проект ще е въведен в експлоатация”, изрази увереност Кирил Равначки, изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“.

 

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук