8 C
Пловдив
петък, октомври 25, 2024

На пикник в гората, без да палим огън, иначе глоба

БСДД

На пикник в гората, без да палим огън, иначе ни грози глоба от 50 до 500 лв., съобщават от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ), която в петък обяви пожароопасния сезон в горските територии в цялата страна.

Оттам уточняват, че поради спецификата на всеки отделен регион периодът е различен и обхваща месеците от март до ноември.

През това време се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии. Същото се отнася и за паленето на стърнища, суха трева, слама по слоговете и други площи със суха растителност, намиращи се в горския фонд.

Пушачите трябва да бъдат внимателни с хвърлянето на незагасени цигари и кибрит, когато преминават през горските насаждения.

Агенцията обръща внимание, че 96% от възникналите бедствия в горите идват от човешка небрежност, затова призовават хората да не проявяват нехайство, а да бъдат отговорни и бдителни.

Неспазването на правилата за пожарна безопасност, паленето на огън в горските територии и в близост до тях, изхвърлянето на горими отпадъци извън определените места можело да застраши живота и здравето на хората, да нанесе сериозни щети в горските територии, на дивечови популации, да доведе до унищожаване на растения и животни.

Високите температури и липсата на валежи също допълнително водят до повишаване на риска от възникване на пожари. Затова от агенцията призовават веднага да се обадим на телефон 112, ако забележим пожар в горски или земеделски територии. Така огънят бързо щял да бъде локализиран и потушен.

По данни на агенцията от началото на годината до момента в страната са възникнали 114 пожара, засегнати са площи в размер на 10 900 декара,

като са унищожени 222 декара гори. Опожарените горски територии са повече от два пъти в сравнение със същия период на миналата година, когато 448 пожара са засегнали 63 883 декара.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук