13 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Най – студеният град в света

В писмо, което изследователят на Антарктида Ърнест Шакълтън пише на приятелката си Кити Погсън, светска личност от Лондон, по време на експедицията си през септември 1902 г., той описва екстремния студ и катастрофалните му ефекти върху екипажа.

„За съжаление загубихме един от нашите хора в много лоша виелица, като падна върху ледена скала, и почти загубихме един от лейтенантите и още трима мъже“, пише Шакълтън . „Сега времето е доста студено, най-ниската температура беше – минус 52,2 градуса по Целзий.“

Днес само няколко хиляди души – главно учени – посещават Антарктида всяка година. Въпреки че Антарктика е най-студеният континент, градските жители на други части на земното кълбо рутинно изпитват също толкова студени температури. Кой е най-студеният град в света?

Това отличие принадлежи на руския град Якутск. Разположен в Сибир, един от най-студените и най-рядко населените региони в света , Якутск е дом на около 336 200 души , много от които работят за Alrosa, компания, която управлява диамантена мина в града.

Температурите в Якутск достигнаха минус 60 C. Някои жители настояват, че са преживели много по-студени дни, но не са успели да го потвърдят, защото „термометърът отчита само до -63 C“, според интервю от BBC .

Якутск има средна годишна температура от минус 7,5 C, според Climate-Data.org, който извлича данните си от междуправителствената организация Европейския център за средносрочни прогнози за времето. Средните температури в Якутск са под 0 C за шест месеца в годината, като нивата на живак достигат максимум от около 20 C през юли.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук