Японски гигант за производство на напитки съобщи наскоро, че започва да продава електрическа лъжица, която да овкусява храната, без да се налага да се прибавя допълнително сол към нея. Тя е изработена от пластмаса и метал. Създава усещане за соленост на яденето чрез слабо електрическо поле, което концентрира молекулите на натриеви йони върху езика.
Изобретението е на университетския преподавател Хомеи Мияшита и миналата година е било отличено с така наречената Анти-Нобелова награда. Тя се дава за причудливи изследвания, “които първо те карат да се засмееш, а после да се замислиш”. А по отношение на солта случаят е точно такъв.
Консумацията ѝ непрекъснато се увеличава и се превръща в глобален проблем, за който Световната здравна организация от години предупреждава. Преди дни публикува и поредния си доклад по въпроса, който показа, че европейците са най-сериозно засегнати от тази тенденция. Повече от един на всеки трима жители на Стария континент на възраст 30 до 79 години има високо кръвно налягане, което е предпоставка за сериозни сърдечносъдови заболявания като инфаркт и инсулт. Те пък от своя страна са виновни за над 42% от смъртните случаи в Европа всяка година. Това означава, че дневно около 10 000 европейци умират преждевременно заради такива болести
Експертите на СЗО са успели да установят и че при мъжете рискът да умреш млад или преди 69 г. е два пъти и половина по-висок в сравнение с жените. Ако живееш в Източна Европа или Централна Азия пък е пет пъти по-голям спрямо хората в Западна Европа.
“Всяка година 4 млн. души умират от сърдечносъдови заболявания. Това наистина е стряскащо. Става въпрос предимно за мъже от източната част на континента”, коментира доктор Ханс Хенри П. Клуге, регионален директор на СЗО за Европа. По думите му обаче това е нещо, което може да се промени, ако на хората бъде въздействано да променят начина си на хранене и да спазват препоръките на организацията за максимално 5 грама сол на ден, или около една чаена лъжичка. В момента в почти всички европейски държави максималният дневен прием се надвишава и веригите за бързо хранене и растящите продажби на ултрапреработени храни са големите виновници за това.
Експертите на СЗО са пресметнали, че ако приемът на сол се намали дори само с 25%, могат да бъдат спасени приблизително 900 000 живота на страдащи от сърдечносъдови проблеми хора до 2030 г. Според тях това е възможно да се направи чрез въвеждане на задължителни лимити за подсоляване на най-често консумираните храни. Създаване на законов регламент върху лицевата страна на опаковките да се изписва колко сол има в продукта, както се прави за калориите. Същото нещо да се прилага и в менютата на ресторантите и заведенията за бързо хранене. По този начин може да се помогне на потребителите да направят информиран и по-здравословен избор.
От СЗО признават, че това няма да е лесен процес, тъй като храните с високо съдържание на сол са склонни да носят най-големи печалби на производителите
Със сигурност ще има съпротива от страна на хранително-вкусовата промишленост. Затова трябва да се води целенасочена политика по въпроса и да се правят информационни кампании, за да са наясно хората с рисковете, които крие прекомерната консумация на сол. Също така да се въведат масови прегледи за високо кръвно и да се създадат специални протоколи за наблюдение и лечение на хипертония, тъй като това е от решаващо значение за спасяването на човешки живот.
Редица проучвания са показали, че ако хората бъдат научени как да си приготвят вкусна храна с по-малко сол, в един момент вкусовите им навици се променят. Те премахват солницата от масата си и успяват да се придържат към препоръчителното количество от максимум 5 грама на ден.
Според диетолози съществуват редица начини това да се направи. Например, когато готвите, да започнете да използвате повече подправки като чубрица, босилек, джоджен и черен пипер вместо сол. Или пък да овкусявате салатата с лимон и малко сирене. Също така да не добавяте сол на ястия, които съдържат пакетирано месо от магазин. Причината е, че в повечето случаи то вече има такава. Спазването на този принцип е особено важно при приготвянето на храна за деца, защото по този начин се оформят здравословни хранителни навици за цял живот.
Избягването на чипсове, пуканки, крекери, солети и дори пържени ядки е препоръчително. Ако нещо от тези неща ви се яде много, най-добре е да си го приготвите в домашни условия и с минимално количество сол. Същото важи и за хамбургерите и пиците, които се продават в заведения за бързо хранене и са доста солени, за да бъдат по-вкусни.
Колкото и напоследък да се твърди, че консервираните храни са полезни, с тях също трябва да се внимава. Някои диетолози съветват да консумирате повече храни с калий като превантивна мярка, защото е известно, че той балансира солта в организма и помага на кръвното налягане да спадне по естествен начин. Такива например са банани, спанак, гъби, бял боб, авокадо и тиква.
Други ефикасни средства са спортът и хидратацията. Проучвания са показали, че половин час тренировка с умерена активност помага за отделяне на половин чаена лъжичка сол от организма. Той обаче се нуждае от прием на повече течности, за да го направи, което обяснява и защо ни се пие много вода, когато ядем солени храни.