13 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Ремонтират паметника на Христо Ботев

Чака се съгласието на Националния институт за недвижимо културно наследство

Експерти установиха, че паметникът на Христо Ботев на централния площад във Враца се руши и са нужни спешни възстановителни дейности. Общината не би могла да се справи сама с дейностите, които са специфични и доста скъпи. Непосредствено след края на Ботеви дни тази година държавата отпусна сумата, която е нужна, за да се спаси паметника.

Димитринка Андреева идва от Ботевград и води учениците си пред паметника на Христо Ботев във Враца. Все още не е чувала, че той трябва да бъде ремонтиран, но смята, че е важно за него да се полагат грижи. „Трябва, разбира се! Това е символът на Враца! Ние бяхме и в музея. Много неща ни разказаха за Враца. Ботевград носи името на Ботев“, посочва Андреева.

В музея на всички посетители разказват, че големият 12-метров монумент е наследник на първия паметник в Княжество България, на чието откриване през 1890 година са присъствали майката на Воеводата, съпругата му Венета и дъщеря му Иванка. Сега той се съхранява точно там.

„Не знам поради каква причина, само в ума на тогавашния Вълко Червенков, може би той е знаел. Не му харесва това. Какво точно не му харесва не знам. За мен това е един шедьовър! Много бързо паметникът е демонтиран“, казва директорът на музея Георги Ганецовски.

Тогава тоталитарната власт поставя на негово място каменен бюст. В началото на 60-те години обаче той изглежда все по-невзрачен на фона на все по-високите сгради и на 2 юни 1964 година е открит този, пред който цяла България всяка година отбелязва героизма на Ботев.

Оглед на експертна комисия обаче установява, че паметникът е започнал да се руши. „От неговото изграждане преди 60 години има над 40 конструктивни изменения, пукнатини, цепнатини, цялата вътрешна конструкция метална, която държи паметника тя вече е станала на прах“, заявява кметът на Враца Калин Каменов.

„Тъй като е твърде голям 9 до 12 метра височина, има вътрешна конструкция, която е от желязо, силно корозирало. Прави впечатление сега, че ако се огледа, че самият бронз е силно увреден и аз, моето скромно мнение е, че причина са последните десетилетия и киселинните дъждове“, допълва Ганецовски.

Затова е потърсена помощта на държавата. „Благодарение на бързата реакция на служебния министър-председател Главчев бяха отпуснати средства в размер на 780 хиляди лева, които ще бъдет използвани за целия мемориал и комплекс, свързан с паметника на Ботев, за да бъде възстановен в нужния вид. Изключително опасен е в този си вид паметника. Конструкцията отвътре, която го държи я няма. Така, че той ще бъде демонтиран, както е монтиран преди 60 години“, съобщи кметът.

След няколко дни паметникът ще бъде ограден и обезопасен. Остава е да бъде получено съгласието на Националния институт за недвижимо културно наследство и да бъде издадено разрешението за строеж.

„Имайки предвид сложността и спешността на ремонта, който е крайно належащ, тъй като паметникът е опасен, се надявам да получим тяхното становище и да започнем в най-бърз порядък работа“, посочи Каменов.

От музея също са готови да помагат в експертизата така, че паметникът да бъде възстановен по най-добрия начин. „Ние сме в тясно взаимодействие с експерти и реставратори, включително и от Археологическия институт, специализирани по метал“, твърди Ганецовски.

Надеждите са, че работата реално ще започне още в началото на есента, за да бъде готов паметника за честванията през 2025 година.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук