13 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Британската инфлация се върна до целевото ниво от 2% за пръв път от три години насам

Британската годишна инфлация се забави през май до 2,0% от 2,3% през април, връщайки се към целевото ниво на Английската централна банка за пръв път от юли 2021 г. , тъй като негативните икономически ефект от коронавирусната пандемия и от пълномащабната война на Русия в Украйна избледняха. Това показват данни на официалната статистика на страната ONS, потвърждавайки пазарните очаквания.

На месечна база инфлацията през май нарасна за втори пореден месец с 0,3 на сто.

Спадът на инфлацията вероятно ще бъде приветстван както от министър-председателя Риши Сунак, така и от Английската централна банка, но данните идват прекалено късно, за да обърнат съдбата на Сунак и на управляващата консерватори на парламентарните избори следващия месец, или пък да доведе до намаляване на британските лихви от АЦБ на заседанието ѝ този четвъртък, 20-ти юни, отбелязва Ройтерс.

Графика на потребителската инфлация (на годишна база)


Отслабването на инфлацията през май беше водено от забавяне на разходите за ресторанти и хотели (до повишение на цените с 5,8% от 6% през април), за отдих и култура (до 3,9% от 4,4%%) и на цените на храните (до 1,7% от 2,9%). В същото време разходите за жилища и комунални услуги отбелязаха спад на годишна база с 4,8% след понижение с 4,9% през май, както и на цените на мебели, домакинско оборудване и поддръжка (спад с 1,9% след понижение с 1% месец по-рано). Известно укоряване на растежа беше отчетено при транспортните цени, които се повишиха през май с 0,5% след нарастване с 0,1% през април, докато ценовият растеж в сферата на съобщенията достигна 4,1% от 4,0% през предходния месец.

Данните за май показват също така, че има известно отслабване на инфлацията при цените на услугите до 5,7% от 5,9% през април, но при пазарни очаквания за още по-сериозно забавяне до 5,5 на сто. Именно тези данни се следят от АЦБ като индикатор, даващ по-добра картина на средносрочните инфлационни рискове.

Основната инфлация, която изключва променливите цени на храни и енергия, спадна рязко през май до 3,6% от 3,9% през април, достигайки най-ниско ниво от октомври 2021 г., но все още остава над инфлационното целево ниво от 2 на сто.

Днешните данни изглежда няма да променят нагласите на Английската централна банка на заседанието ѝ утре, когато се очаква тя да запази основната си лихва във високото ниво от 5,25%, като участниците на финансовите пазари все още предполагат, че първото намаляване на британските лихви ще бъде факт през септември или октомври.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук