13 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

На безработен в Бургас, плащат по 15 лв. на ден, ако ходи на курсове за монтьор или заварчик

Недостигът на работна ръка, който се усеща в страната, не подминава и Бургас. За да преодолее кризата, бюрото по труда започна да търси нестандартни начини да запълни дупката в пазара на труда.

Една от предложените мерки е организиране на безплатни курсове за професии като  заварчик, електромонтьор, сътрудник в малък и среден бизнес, търговски представител, снабдител, барман, сервитьор, работник в заведение за  хранене и развлечение и помощник пътен строител.

Обученията са безплатни и са само за безработни, казаха от бюрото по труда. Продължителността им е 300 учебни часа, като за всеки присъствен ден ще се изплаща стипендия от 15 лв. На одобрените кандидати, които живеят извън Бургас, се поемат транспортните разходи при използване на обществен транспорт.

Желаещите да получат професионална квалификация ще могат да подават документи в бюрата по труда в Бургас, Средец и Камено

Според службите по заетостта професиите за безплатно обучение са подбрани така, че да отговарят на търсенето на пазара на труда.

В Бургас от няколко години професията заварчик се е превърнала в една от най-скъпоплатените, като възнаграждението не пада под 3000 лв. на месец, при това за не особено натоварена работа. В зависимост от обекта някои заварчици си докарват до 6- 7 хил. лв., догонвайки и даже задминавайки възнагражденията в IT сектора, твърдят от бранша.
Нуждата от заварчици се усети особено през 2014 г., когато започна заваряване на тръбите за „Южен поток“, който така и не излезе на българска земя, а ни заобиколи през Турция.

Сред търсените професии в Бургаска област особено през лятото са и барманите, и сервитьорите, които все по-трудно се намират, а през последните години свободните места се запълват и от гастарбайтери, владеещи английски.

Камериерките също са сред търсените длъжности
по курортите в Бургаско, но за придобиване на техните умения не се налага провеждане на обучителни курсове, казаха от бюрото по труда. Свободните места за хаускиперите най-вече се попълват от чужденци от бившите съветски републики, Шри Ланка и Непал.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук