26 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Делото за насилието над Дебора от Стара Загора срещу Касапина Георги най-послед тръгва в Пловдив

Половин година след зверството срещу Дебора от Стара Загора делото най-после влиза в съда в друг град заради отказа на 17 съдии да го гледат.

Върховният касационен съд се възползва от едно от уникалните си правомощия и премести делото за насилие над Дебора от Стара Загора в Пловдив.
След огромния обществен отзвук и летните протести срещу домашното насилие, обхванали страната, безпрецедентно всички съдии от Районен съд-Стара Загора са си направили отводи по различни причини. Най-често – свързани с безпрецедентния медиен и граждански натиск по казуса и местните обвързаности.

„С определения всички съдии от Районен съд – Стара Загора са се отвели от разглеждане на делото, поради което и съдът, на който то е местно подсъдно, не може да образува състав“, признава се в днешното съобщение на ВКС

Прокуратурата изработи делото за около 5 месеца и го внесе през ноември. По същество по 3 деяния обвиняем е Георги Георгиев – охранител на чалготека, за който се смята, че е имал интимна връзка с тийнейджърката. Обвиненията са, че от април до 26 юни е осъществил поне 6 закани за убийство на ученичката.

Другото е за средна телесна повреда – квалификация, зад която прокуратурата твърдо стои (след като първоначално имаше нелепо обвинение за лека телесна, б.а.).

Третото е за принуда – заради факта, че е остригал момичето.

Върховните съдии пишат в определението си днес:

„Настоящият състав, като съобрази, че страните имат право на разглеждане на делото от независим и безпристрастен съд, прие, че е налице необходимост от промяна на подсъдността. Делото следва да се разгледа от Районен съд – Пловдив, който не само е териториално близо до Районен съд – Стара Загора, но и се намира в друг съдебен район.
Наред с това, промяната в подсъдността и изпращането на делото за разглеждане от Районен съд – Пловдив няма да доведе до необосновано завишаване на разходите и няма да препятства достъпа на страните, свидетелите и експертите до участие в производството.“

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук