13 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

София Остро Реагира на Изявления на Мицкоски: „Свиквайте, Няма да Коленичим“

София реагира остро на първите изявления на новия министър-председател на Северна Македония, Християн Мицкоски. Неговите думи предизвикаха напрежение, което само изостри вече крехките отношения между България и Северна Македония. Поводът за новата ескалация беше твърдото изказване на Мицкоски, че докато той е на власт, българите няма да бъдат включени в конституцията на Северна Македония. Тази стъпка е едно от ключовите условия за започване на преговори за членство на страната в Европейския съюз.

Реакции от Брюксел и София

Последваха незабавни реакции както от Брюксел, така и от София. Европейската комисия, чрез говорителката си Ана Писонеро, подчерта важността на конституционните промени за напредъка на Северна Македония към членство в ЕС. Писонеро призова страната да не се бави с изпълнението на поетите ангажименти:

„Северна Македония трябва да използва инерцията и да направи решителен напредък по пътя си към ЕС. Очакванията на Европейския съвет са напълно ясни и включват промените в конституцията.“

От своя страна, българското Министерство на външните работи изрази позицията си, че отказът от изпълнение на вече поети международни ангажименти само ще отдалечи Северна Македония от старта на преговорите за членство в ЕС.

Политическите Коментари в България

Политическите лидери в България също не закъсняха със своите реакции. Делян Пеевски, съпредседател на ДПС, осъди твърдия отказ на Мицкоски да изпълни договора с България, който изисква включването на българите в конституцията на Северна Македония:

„Новият премиер на Северна Македония избра пътя на конфронтацията и наруши европейските принципи. Това решение застрашава евроатлантическата интеграция на страната.“

Президентът Румен Радев също изрази своето недоволство, заявявайки, че позицията на Мицкоски е в пряко противоречие с европейските принципи и задълженията, които Северна Македония е поела:

„Новото правителство в Северна Македония открито показа, че страхува да признае съществуването на българите в страната. Това е удар не само срещу европейските принципи, но и срещу собствените им граждани.“

Отговорът на Мицкоски

В отговор на критиките, Християн Мицкоски защити своята позиция, заявявайки, че новото правителство на Северна Македония няма да прави компромиси:

„Времето на политиците, които коленичат и приемат всичко, поставено на масата, отмина. Ние сме готови да разговаряме с аргументи и факти, но няма да се огънем.“

Мицкоски подчерта, че добросъседските отношения трябва да бъдат двустранни и че Северна Македония е готова да гради мостове с България. Въпреки това, той подчерта, че правителството му няма да приеме унизителни условия.

Исторически Претенции и Мнозинствени Въпроси

Новият премиер също така заяви, че Северна Македония е признала съществуването на българско малцинство още през 40-те години на миналия век. Той се позова на преброявания от този период, които според него доказват съществуването на „македонско малцинство“ в България, игнорирайки историческите факти за насилственото записване на българи като македонци.

Мицкоски изрази готовност да разговаря със съседите си, но подчерта, че Северна Македония няма да позволи унижение в името на добросъседството.


Така изявленията на новия премиер на Северна Македония Християн Мицкоски се превърнаха в поредния епизод на напрежение между София и Скопие, което застрашава бъдещите перспективи за европейска интеграция на страната.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук