13 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Кралицата на винетките загря, че губи монопола с комисионните от 7% заради имотния скандал с Промяната!

Тол фирмата за продажба на винетки е на път да загуби бизнеса си от 100 милиона като монополист от името на държавата заради закупения имот от Продължаваме Промяната за 5 милиона лева.

Депутатите панически искат комисионът да се намали от сегашните 7% от продажбите на 3 процента, както и да се увеличат каналите за плащане на пътни такси, тоест повече фирми да предлагат тези услуги. По данни на МРББ възнагражденията за посреднически услуги изяждат по 17-35 млн. лева годишно от събраните суми за ползване на републикански шосета (които би трябвало да отиват за ремонт и поддръжка на пътища). Целта е да се отърсят от обвиненията, че защитават корупционни интереси на комисионера. Разбира се, късно са се сетили. Ако не беше осветен скандалът въобще нямаше да повдигат темата, а корупционната река щеше
да си тече пълноводна. Позицията на Интегрирани Транспортни Системи на Станислава Арнаудова е пълна със сложни технически обяснения и позоваване на евродирективи, като се опитва да внуши, че реформите, които се лансират със законопроекта, са и невъзможни, и вредни. Но не е трудно да се разчете истинската причина за критиките – компанията се притеснява, че ще загуби и почти монополното си положение, и част от внушителните си приходи като посредник.slava Arnaudova’s Position of Integrated Transport Systems is full of complex technical explanations and references to European directives, trying to suggest that the reforms launched by the bill are both impossible and harmful. But it is not difficult to read the real reason for the criticism – the company ИТС очевидно не харесва идеи, които ще я лишат от специалния ѝ статут. Фирмата бе първата, а дълго и единствена, която имаше право да събира пътни такси от името на АПИ и тол управлението. Тя бе обявена за Национален доставчик на услуги и всяка друга компания, която иска да е партньор на пътната агенция, трябва да сключва договор с ИТС. Така собственичката Станислава Арнаудова получи титлата „Кралицата на винетките“.
Лошата новина за нея е, че в нито една евродиректива не е упоменат процентът, който посредникът трябва да прибира от продажбите на винетки.

Името на бизнесдамата нашумя гръмовно преди дни в скандала за луксозна сграда в София, собственост на бивша фирма на Асен Василев и обявена за “централа” на Продължаваме Промяната. Оказа се, че наскоро сградата на ул. „Чаталджа“ 3 и апартамент на същия адрес, притежаван от друга знакова персона от ПП – Даниел Лорер, са били продадени на „кралицата на винетките“ за впечатляваща сума – над 5 млн. лева, а фирмата собственик малко след сделката е поискала да бъде обявена във фалит, на фона на съдебни претенции от германец, който се канел да заведе дело в САЩ за откраднати от него също 5 милиона лева или близо 3 милиона долара.

 

Източник Сега

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук