13 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Ламин Ямал подобри два рекорда на Пеле при успеха над Франция на UEFA EURO 2024

Снощи той беше избран и за Играч на мача

Ламин Ямал влезе в историята при вчерашната победа на Испания над Франция с 2:1, с която „Ла Фурия Роха“ се класира за неделния финал на Европейското първенство по футбол в Германия, предаде БГНЕС. Испанците изостанаха рано в резултата след гола на Рандал Коло Муани, но бяха вдъхновени от 16-годишния талант, който изравни статуквото с великолепно изпълнение с левия крак, което не остави шансове на стража на „петлите“ Майк Менян.

Голът на Ямал автоматично го направи най-младия голмайстор на европейски първенства, подобрявайки постижението на швейцареца Йохан Фонлантен от Евро 2024 – Фонлантен го прави на 18 години и 141 дни.

Младата звезда на испанския футбол подобри и два рекорда на покойната легенда Пеле. Бразилецът бе най-младият участник на полуфинал на световни и европейски първенства, както и най-младият голмайстор, но тези две постижения паднаха на „Алианц Арена“ в Мюнхен. Пеле държеше рекордите от Мондиал 1958, когато на 17-годишна възраст заби хеттрик на Франция за разгромното 5:2 в полуфиналната фаза, преди Селесао да вдигне световната титла след ново 5:2 – този път срещу домакините от Швеция.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук