13 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

100 години от създаването на първата шоколадова фабрика в България

100 години от създаването на първата шоколадова фабрика в България – тази в град Своге. Любопитен факт е, че най-бързата поточна линия за бонбони в света е българска и се намира именно там.

В тази фабрика има тайна, пазена повече от 100 години. Как е направен първият млечен шоколад в България и как днес на пет континента посрещат шоколадови изделия направени именно там.

„Стигаме до доста екзотични места, изнасяме за Бразилия, за Казахстан”, посочи Анна Маринкова, директор на фабриката за шоколадови изделия в гр. Своге.

Торта, макет на Дунав мост по повод откриването му, София, 1954 г.

 

За Белгия, Швейцария, Америка, Ирландия, Грузия и къде ли още не – произведеният тук шоколад е тонове за денонощие. „Общото число на шоколада, който излиза опакован, е 50-60 тона на денонощие в силните дни, изнасяме по 20-25 камиона на ден. Миналата година произведохме малко над 30 000 тона”, допълва директорът.

Но ако върнем лентата 100 години назад ще видим тази картинка. Първият българин дръзнал да прави шоколад у нас. Велизар Пеев. „Млечен шоколад, първият в България, е направил Пеев. Мога гордо да кажа, че шоколад млечен продължава да се произвежда и днес. И рецептата е много специфична и много характерна”, казва Маринкова.

Обиколка със закрития автомобил.

 

Години по-късно производството става по-сериозно. Жени, саморъчно опаковащи шоколад, мъже борещи се със старите и тежки машини. Толкова тежък труд, че шефовете на фабриката решават всеки служител да има право на малка награда – маникюр, прическа, обущар и стилист на работното място. Целият този ръчен труд обаче отдавна е в миналото. Фабриката в Своге се оказва първенец в света по най-бърза поточна линия за бонбони.

История за шоколада: сладки „сапунчета“ от Своге и Велизар Пеев - Пендара -  Вълнуващи преживявания на село

„Eдно от нещата, които са наистина впечатляващи и с които България може да се гордее, е че точно тук е най-бързата поточна линия за опаковане на бонбони в света. Произвежда и опакова по 600 бонбона в минута. Никъде другаде по света няма да видите такова нещо и си е повод да сте наистина горди”, допълни Марина Хадрович, управляващ директор на фабриката в Своге за България и Източна Адриатика.

Близо 500 служители планират и контролират всяка стъпка от производството до опаковките. От тук излизат над 170 различни продукта. И чуждите компании, които искат да направят нещо ново и различно, оказва се, звънят първо в Своге. „Дайте го на българите!” Така казват. Защото българите намират решение на всяка сложна задача”, отбелязва Хадрович.

Велизар Пеев и шоколадовата фабрика | Програмата

„Никога не си задават въпроса на кой точно трябва да го дадат, те са сигурни, че трябва да го дадат на фабриката в Своге, защото тя, която може всичко”, добави Маринкова.

Точно Анна Маринкова е човекът, който е дал 20 години от живота си тук. И преди да стане директор е била стажант- в лабораторията, където се тествал шоколада. И не, това че цял ден работи с шоколад, не я накарало да го намрази.

История за шоколада: сладки „сапунчета“ от Своге и Велизар Пеев - Пендара -  Вълнуващи преживявания на село

„Въпреки че съм 20 г. служител в компанията, аз съм от тези непоправими фенове на шоколада, които не спират да се възхищават на това удоволствие. Шоколадът за мен е магия, защото отвъд това, че той е много фино изкушение за всеки един от нас, аз всеки път когато видя шоколад, го гледам с това професионално око на това как е направен, в колко стъпки и колко хора стоят зад цялата тази магия”.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук