13 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Софтуерен апокалипсис: Светът бавно се възстановява след глобалния хаос

Стотици компании по света все още не са се възстановили от глобалния IT срив. Сред най-силно засегнатите са самолетните компании. Вчера бяха отменени над 4000 полета по целия свят. Изоставането в графика няма да може да бъде наваксано бързо.

Сривът беше предизвикан от дефектен софтуер, който трябваше да обнови антивирусните програми на милиони компютри и да следи дали има хакерски атаки. Спирането на машините засегна здравеопазването в редица страни. Бяха отменени операции и настана объркване в приема на пациенти. Стотици банки имаха проблеми с картовите плащания и онлайн банкирането. Сривът повдигна много въпроси за това колко уязвими са ключови институции и дейности.

,,Два проблема искам да подчертая. Единият са вражеските държави. Те може да не са замесени в софтуерния срив, но със сигурност гледат и анализират. Ако планират кибератака, такъв срив ще им помогне да я реализират. Вторият проблем са професионалните киберпрестъпници. Те със сигурност са се свързали с много компании, представили са се за служители на фирмата КраудСтрайк, и са взели данните на техните клиенти, за да получат достъп в бъдеще“, каза Роб Д’амико, бивш агент на ФБР.

Само в САЩ за 24 часа бяха отменени над 3300 полета, а други 11 000 имаха огромни закъснения. На много летища настъпи хаос, а стотици хиляди пътници останаха блокирани. Спря и работата на спешния телефон 911 заради срив на телефонните линии.

Подобна беше ситуацията и във Великобритания, която постепенно започва да се възстановява след глобалния срив на компютърните системи.

 

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук