13 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Работа под заплаха: Как работят разследващите журналисти в Перу

Историята на Густаво Горити и IDL-Reporteros разказва Voice of America

Разследваща медия в Перу разкрива корупция на високите нива на властта, което води до заплахи срещу журналисти, предава Voice of America. За Густаво Горити рискът е част от работата, той не се отказва, въпреки опасността. За своята първа задача в медията той разказва, чце решението е било много важно. „Разбрах, че това е като да пресечеш река. И от този момент няма връщане назад“, обяснява Горити.

Журналистът е ръководил големи разследвания в Перу. Репортажите му разкриват незаконни действия на политически лидери, частни лица и престъпни организации. А това да бъде носител на промяната го мотивира: „Когато разследващата журналистика си върши добре работата, когато стига до дъното на нещата и разкрива истината за фактите, тогава всичко има смисъл“, споделя Горити.

През 2009 г. той основава разследващия бюлетин IDL-Reporteros. Журналистът разкрива години наред нерегламентирани плащания от бразилската компания Odebrecht към политици и бизнес лидери в цяла Латинска Америка. Четирима бивши перуански президенти и други държавни служители са разследвани или срещу тях се води съдебно дело.

Но след публикуването на материала изданието и неговите репортери са подложени на атаки. Ромина Мела, управляващ редактор на IDL-Reporteros, казва, че са обект на заплахи, атаки в социалните медии, включително са жертва на дезинформационни камапнии и други.

През март прокурорите започват разследване срещу Горити. Адвокатът му казва, че прокуратурата иска от него да разкрие данни по разследванията си, включително и източниците си. „Това би означавало не само нарушаване на гаранцията за свободата на словото, но и възможност за получаване на незаконен достъп до всички източници на информация на журналиста“, споделя адвокатът на Горити, Карлос Ривера.

Прокуратурата на Перу не отговаря на молбите за интервю или коментар. Въпреки физическите и правните заплахи, Горити и екипът му от IDL-Reporteros заявяват, че няма да спрат, посочват от VOA.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук