13 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Почина „бащата“ на тирамисуто

Роберто Лингуаното е създателят на популярния десерт

Роберто „Лоли“ Лингуаното, италианският сладкар, за когото се смята, че е измислил емблематичния десерт тирамису, почина в неделя на 81-годишна възраст.

„Бащата“ на тирамисуто създава кулинарната класика в началото на 70-те години на миналия век, докато работи в известен ресторант в Тревизо.

Почина създателят на италианската класика - тирамисуто - Любопитно -  DarikNews.bg

Има няколко истории за произхода  на сладкиша. Според една от тях Лингуаното случайно е изпуснал маскарпоне в купа със захар и яйца. Според местните жители той усъвършенства рецептата за сладкиша с аромат на кафе с помощта на съпругата на собственика на ресторанта в Тревизо. Твърди се, че по-късно тя е добавила бишкоти, напоени с еспресо.

Приготвен само с шест съставки – яйца, савоярди, захар, маскарпоне, кафе и какао – десертът първоначално е кръстен „Tirame Sù“, име, което се превежда като „вдигни ме“ или „хвърли ме нагоре“.

Журналистът Джиджи Падовани, близък приятел на Лингуаното, е съавтор на книгата „Тирамису“ със съпругата му Клара. Той си спомня: „За нула време този десерт стана основен компонент в менюто. Беше сервиран върху кръгъл поднос с бишкоти, напоени с кафе, и два слоя сметана и маскарпоне.

През 1983 г. рецептата за тирамису е публикувана за първи път в гастрономическо списание в Тревизо. От 90-те години насам десертът е световно известен.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук