26 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

ДПС, ПП и ГЕРБ изнасилиха Конституцията и избраха спорните Атанасова и Базелков не за 7, а за 9 години в КС!

Народното събрание избра Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за членове на Конституционния съд от квотата на парламента в нарушение на самата Конституция, като увеличи неправомерно мандата им с две години.

Мандатът на новите конституционни съдии ще бъде девет години, гласува парламентът, което е в грубо нарушение за закона и на разпоредбите на самият Конституционен съд. Двамата трябваше да довършват мандати, чийто избор парламентът вече забави с повече от две години.

Това може да доведе до нови жалби до КС или до ВАС и дори да подлужи за повод президента Радев да бойкотира клетвата им.

БСП вече обяви, че ще обжалва. Виж по-долу.

Номинациите от парламентарни групи на ГЕРБ-СДС – Десислава Атанасова, на „Продължаваме промяната – Демократична България“ – Борислав Белазелков събраха съответно 159 и 154 гласа от Сглобката ГЕРБ – ДПС – ПП, и на „Възраждане“ – Цвета Рангелова, която не събра достатъчно подкрепа.

Въпреки заканите за бойкот от ПП-ДБ и ДСБ на Атанасова, тя събра дори 5 гласа повече от Белазелков. Кирил Петков избяга за селфита в Швейцария, но самолетът на Денков го върна снощи като баровец, за да гласува.

Пеевски и Кирчо Петков видимо доволни

„Щом сме се подписали и сме ги подкрепили, ние сме си дали вече мнението за тях. Пълна подкрепа имаха и двамата кандидати от ДПС. Това каза пред журналисти в парламента председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски след избора на членовете на Конституционния съд от квотата на парламента.

На въпрос относно решението на парламента мандатът на новите конституционни съдии да бъде девет години, Пеевски каза, че това е била преценката на техните юристи. Смятаме, че те са прави, добави той, цитиран от БТА.

Деси Атансова била над червената линия на ПеПетата и Христо Иванов, който я наричаше „герберска калинка“

„В това разпределение на силите в парламента всяка политическа партия има две отговорности – да предлага кандидатите, които са в характеристиката на нейната идеология, и да внимава да не се допуснат кандидати, които са под червената линия на допустимост за тази партия“, коментира Кирчо Петков, който явно смята, че Деси Атанасова е над червената линия за неговата партия.

„БСП за България“ подготвя жалба до Конституционния съд (КС) заради деветгодишния мандат на новоизбраните конституционни съдии. Това каза от трибуната на Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Срокът от девет години противоречи на решение на КС само от преди дни. Това е само една от причините да гласуваме „против“. С това решение нарушавате конституционни правила и норми, поради което обявяваме, че ще подготвим жалба до КС, каза Нинова. Обръщаме се към онези народни представители, които искат да я подкрепят – да обжалваме решението за деветгодишния срок на новоизбраните конституционни съдии, каза лидерът на БСП.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук