13 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

„Чу се силен трясък, беше хаос“: Екипажът на „Боинг 373“ описват взрива във въздуха

Американските служители по транспортна безопасност, разследващи инцидента във въздуха на самолет „Боинг 737 Max 9“, публикуваха хиляди страници документи, включително свидетелски показания, описващи „хаоса“ в моментите след изпускането на неизползвана врата.

 

Това стана в хода на двудневното изслушване на Националния съвет за безопасност на транспорта (NTSB) относно инцидента на 5 януари с полет на Alaska Airlines, пише Би Би Си.

По време на събитието от „Боинг“ заявиха пред разследващите, че ще въведат промени в дизайна, за да предотврати подобни инциденти в бъдеще.

Взривът предизвика втората голяма криза в американския авиационен гигант през последните години.

В повече от 3000 страници документи, публикувани преди изслушването, екипажът на самолета описва силната декомпресия, която се е получила в резултат на отделянето на панела по време на полет.

Вторият пилот на самолета разказва, че по време на разследването е имало „силен трясък“.

„Ушите ми заглъхнаха. Беше хаос“, разказва пилотът.

,,И тогава изведнъж се чу наистина силен трясък и силно свистене във въздуха – сякаш вратата се отвори. Маските се свлякоха, видях как завесата в кухнята се засмуква към салона. Маските се свлякоха, видях как завесата в кухнята се засмуква към салона“, казва стюардеса.

Имената на екипажа на самолета са редактирани в документите.

Неотдавна компанията заяви, че ще се признае за виновна по обвинение в измама, свързано с фатални катастрофи на два от самолетите ѝ „737 Мах“ преди повече от пет години.

Миналата седмица от „Боинг“ заявиха, че са загубили 1,4 млрд. долара между април и юни. Освен това компанията назначи ветерана в авиокосмическата индустрия и инженер Робърт К. „Кели“ Ортбърг за свой следващ главен изпълнителен директор.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук