13 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

При диабет помагат овес и елда

Резултатите от ново проучване показват, че зърнени храни, като овес и елда, могат да повлияят добре върху нивото на кръвната захар и холестерола при хората, които имат диабет тип 2. Те съдържат фибри и фитохимикали, които се отразяват добре на здравословното състояние на организма.

Проучването е въз основа на 29 изследвания, като изводите са, че храни, като овес, кафяв ориз и просо могат да доведат до положителни резултати за здравето. То е публикувано в Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases. Прави се уговорката, че са необходими още изследвания в тази посока, за да се направят категорични изводи. На първо място става ясно, че за хората с диабет е много важно как и с какво се хранят.

В проучването са включени 1809 участници, като мъжете са малко повече от половината. Средната възраст е 56 години. По-голямата част от участниците са били с диабет тип 2 и по-малко с диабет тип 1. Взети са предвид показатели, като телесно тегло, ниво на кръвната захар и холестерола. Наблюдавано е влиянието на храни като овес, елда, кафяв ориз, просо и чиа. Ключово е, че става дума за по-стари сортове, които не са култивирани след 60-те години на XX век или са били генномодифицирани.

Анализът на данните показва, че по-голямата част от проучванията, което се равнява на 96,5%, предполагат положителен ефект от консумацията на изброените зърнени храни върху различни диабетни маркери, като нивата на инсулина, на хемоглобина A1c и др. Овесът, елдата и кафявият ориз несъмнено имат добро влияние върху нивата на холестерола и кръвната захар. За просото е установено, че влияе на телесното тегло, но относно показателите, свързани с диабета няма категорични данни. Семената от чиа също не показват голямо отражение върху маркерите, свързани с диабета.

Тези храни съдържат флавоноиди и фенолни киселини, които са антиоксидантни и имат противовъзпалителни свойства. Също така имат и фитостероли, които подобряват здравето на сърцето, цялостното метаболитно здраве и влияят на управлението на нивата на кръвната захар и холестерола. Учените препоръчват да се консумират предимно минимално рафинирани зърнени храни, като например овесени ядки и семена от чиа, отколкото хляб и тестени изделия, които вероятно няма да дадат подобни добри резултати.

Лесно може да си приготвите овесени ядки, като ги залеете с гореща вода или мляко и ги оставите да преседят. Ако добавите мед и плодове, ще получите питателна и здравословна закуска. По подобен начин може да приготвите и елда, както и да добавите семена от чиа. Разбира се, трябва да се консумират в умерено количество.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук