13 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Скандал в парламента: Цветан Василев с трибуна вместо присъда

Ако някой все още е имал съмнения относно намеренията на Кирил Петков, Христо Иванов и Надежда Йорданова за правосъдната реформа, то вече всичко е ясно. Те искат реформа, при която хора, отговорни за финансови злоупотреби и сривове, вместо да бъдат съдени, се озовават в парламента, където използват позицията си за лична изгода.

Такова безсрамие е безпрецедентно. 50-ото Народно събрание, започнало с политически кризи и сътресения, завършва с аплодисменти за човек, който разори хиляди семейства чрез фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Цветан Василев, основен обвиняем за източването и умишления фалит на КТБ, днес ще бъде изслушан в парламента. Това е възможно благодарение на нова коалиция, водена от депутата на „Възраждане” Златан Златанов и юристката от ДБ Надежда Йорданова. Те предложиха Василев да бъде изслушан в комисията за разследване на групата, свързана с Мартин Божанов-Нотариуса и Петьо Петров-Еврото. Едва ли Василев ще се появи лично, тъй като престоят му в България би означавал незабавен арест. Вероятно той ще говори онлайн, както прави през последните 10 години, предимно в интервюта за приближени журналисти.

Фактите са очевидни. През 2017 г. Василев беше обвинен в 146 престъпления, включително за ръководене на организирана престъпна група и длъжностно присвояване в особено големи размери. Според прокуратурата, фалитът на КТБ е нанесъл щети на българската икономика за близо 5 милиарда лева, а 2,5 милиарда са били източени от банката. Допълнителни 250 милиона лева също липсват.

Но Василев няма да говори за тези престъпления или за връзките си с олигарха Малофеев и опитите им да овладеят български предприятия и политически позиции. Вместо това, той ще се жалва и обвинява други, най-вече Делян Пеевски.

Докато ролята на Василев е ясна, Златанов и Йорданова, които открито демонстрират новата коалиция между „Възраждане”, „Продължаваме Промяната” и „Демократична България”, също са открити.

Вероятно останалите депутати в комисията няма да подкрепят тази нова коалиция, която се стреми към прикриване на финансови злоупотреби. Изглежда, че тази комисия ще приключи работата си в 50-тия парламент без резултати, подобно на предишния, защото, зад претенцията за разкриване на истината, тя всъщност е насочена към лично отмъщение и разчистване на сметки. В резултат – правосъдието е подкопано, а Василев – защитен.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ