13 C
Пловдив
петък, септември 27, 2024

Историческо събитие: Първата космическа разходка на непрофесионални астронавти е реалност (СНИМКИ, ВИДЕО)

Цивилен екипаж на SpaceX прави историческа разходка в открития космос

Екипажът на SpaceX влезе в историята с първото излизане в открития космос, извършено от непрофесионални астронавти в рамките на мисията Polaris Dawn. Компанията излъчи събитието чрез уебкаст, като милиардерът Джаред Айзъкман и инженерът на SpaceX Сара Гилис прекараха по 15 минути частично извън кораба.

По време на разходката те използваха специална конструкция, наречена „Скайуокър“, която е оборудвана с ръкохватки и опори. Основната цел на операцията беше тестване на новото поколение скафандри на SpaceX. Мисията стартира от космическия център „Кенеди“ във Флорида и достигна височина от 1400 км – три пъти по-високо от Международната космическа станция, в регион, пълен с опасни високоенергийни частици.

Първоначално разходката беше отложена с няколко часа поради неназована причина, но компанията увери, че всички системи работят нормално. По-късно се появиха съобщения за възможно разхерметизиране.

За разлика от ранните космически мисии, Айзъкман и Гилис не се носеха на въже, а се придържаха към кораба, който се движеше със скорост от 17 500 км/ч около Земята. Пилотът Скот Поти и инженерът Анна Менон от SpaceX следяха жизненоважните системи на екипажа по време на разходката.

 

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук