13 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Условна присъда за жената, блъснала и убила на пешеходна пътека 13-годишната Габи

2 години условно с изпитателен срок от 4 е наказанието на Веселина Семова.

Това извика в съдебната зала бабата на блъснатата на пешеходна пътека в Пловдив 13–годишна Габриела Атанасова в Окръжния съд. Тя се яви със снимка на загиналата си внучка. И когато подсъдимата за смъртта на детето водачка Веселина Семова започна да обяснява какво се е случило, бабата на момичето Иванка Матанова не се сдържа и насочи към нея рамкирания кадър и произнесе на висок глас репликата.

Инцидентът стана на 11 юли м. г. на „Брезовско шосе“. Веселина Семова, тогава на 54 г., имала книжка от 1 година. Габриела Атанасова и майка й Диана Матанова пресичали на пешеходна пътека, ситроенът на Семова блъснал детето, то се завъртяло във въздуха и паднало. Получило тежка черепно-мозъчна травма и починало. Майката също била ранена, но леко. Нямаше никакъв спирачен път, вероятно неопитната зад волана жена дори и не е направила опит да спре. След катастрофата имаше съмнения, че Семова е говорила по телефона, но прокуратурата не откри доказателства за това.

„Ако имаше начин аз да съм на мястото на момичето, бих го направила. Изкарах книжка, защото съпругът ми почина, а животът е интензивен. Секунда невнимание доведе до нещо много трагично. Никога повече няма да карам кола“, обясни Веселина Семова пред съдебния състав. Тя призна вината си, което й гарантира намаляване на присъдата с една трета.

Прокурорът по делото Тодор Павлов подчерта, че Семова се е движила с 46 км/час при ограничение в участъка от 30, не е била внимателна, но все пак поиска условна присъда. „Семова не е типичният уличен хулиган“, каза той.

Адвокатът на Семова Росица Драгинова заяви, че инцидентът се е случил на шосе, което в този момент е било в ремонт и с временна организация на движението. „Семова не е имала възможност да види пешеходците, защото пред нея е имало друг автомобил“, изтъкна още тя и настоя за условна присъда, като се съгласи на максималния изпитателен срок от 5 г.  В последната си дума шофьорка поиска снизхождение.

Произнесената от ръководения от Цветан Цветков състав присъда е 2 години условно с изпитателен срок от 4, Веселина Семова остава и без книжка за 36 месеца. Тя обаче е категорична, че не се е качвала на колата от деня на катастрофата, няма и намерение да шофира отново.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативния съд.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук