13 C
Пловдив
петък, септември 27, 2024

Защо търпим унижението от Македония, до кога?

Ново дъно бе достигнато в изказванията на македонските политици! Вицепремиерът и министър на транспорта на Северна Македония Александър Николоски направи поредното грубо и унизително изказване спрямо България, с което разбуни духовете и постави въпроса: докога ще търпим?

В последното си изявление Николоски се подиграва с историческата истина „По-мизерни от тях са само онези слуги у нас, които се подписаха, че македонският и българският народ имат обща история, каквато нямат. Онези, които с подписа си се съгласиха, че македонският език е диалект на българския и че никога няма да влезем в Европейския съюз, ако не признаем, че сме българи и имаме български корени“. Тези думи не са просто неуважение, а открита провокация, която цели да унижи националното ни достойнство и да посее още по-голяма омраза между двете страни.

Какво прави България? Защо мълчим? Това не е първият случай, в който Северна Македония предприема политическа атака спрямо нашата държава и нашия народ. И все пак ние продължаваме да си затваряме очите и да играем ролята на търпеливия и „дипломатичен“ съсед. Докога?

Не е ли време най-накрая да предприемем решителни действия? Изказванията на македонските политици се превърнаха в безнаказани нападки, които подкопават усилията за добросъседство и европеизация на региона. В такъв случай, адекватното поведение на България е да отговори с достойнство. Първата стъпка? Изгонването на македонския посланик от София!

Една такава реакция ще бъде ясен сигнал, че България няма да търпи повече клевети и манипулации. Ние сме независима държава, с ясни граници, история и култура. И ако политиците в Скопие си позволяват да оскверняват историческите факти и да хвърлят кал върху българското достойнство, те трябва да понесат последиците.

Северна Македония се опитва да препише собствената си история, като откъсне всякаква връзка с България. Но истината е ясна и не може да бъде изтрита с провокативни думи и фалшиви твърдения. Историята ни е обща, а опитите да се прикрие това само доказват комплекса за малоценност на македонските политици.

България не може да стои настрана повече. Не може да позволим националната ни идентичност да бъде използвана за политическите игри на съседна държава. Изгонването на македонския посланик не е просто символичен акт – това е действие, което ще покаже, че повече няма да търпим наглост и пренебрежение.

Нека престанем да бъдем толерантни към тези, които не уважават нашата история и култура. Нека покажем на Скопие, че България е държава със самочувствие и достойнство, която няма да позволи да бъде унижавана!

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук