13 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Пловдивчани почетоха Деня на независимостта

Пловдив отбеляза тържествено 116-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. 

Стотина пловдивчани присъстваха на церемонията, която се състоя на пл. „Независимост“.

И тази година церемонията пред Колоната на независимостта започна с възстановка на комитет „Родолюбие“, припомняща посрещането на цар Фердинанд в Пловдив на следващия ден, след като е обявил независимостта на на България във Велико Търново.  След като цар Фердинанд поздрави строя и прочете манифеста пред присъстващите, той се обърна към насъбралите се пловдивчани и гости с думите:

„Да живее свободна и независима България, да живее българският народ!“

Слово по случай произнесе началникът на отдел „Държавен архив“ – Пловдив Наташа Костадинова.

„Независимостта и нейното признаване е постигнато след прецизно дипломатическо съгласуване на действията на българия с Великите сили, както и от успешната съвместна работа на княза и цялото ни правителство“, посочи Костадинова.

Денят на Независимостта е важен, защото всичко това е извоювано с много пот, много мъка, много борба и всичко това е постигнато от българи, които не са искали да се примирят със съдбата си, които са искали днес да има България, коментираха пловдивчани.

Поднесени бяха венци и цветя пред Колоната на независимостта. Сред присъстващите на церемонията бяха кметът Костадин Димитров, депутати, общински съветници, представители на държавни и общински институции и партии.

Честванията продължиха с концерти на Сахат тепе и на стълбите на „Каменица“.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук