22 C
Пловдив
вторник, октомври 1, 2024

Красимир Асенов спечели конкурса за омбудсман на Пловдив

Зам.-кметът на „Тракия” Красимир Асенов е класиран на първо място на конкурса за обществен посредник на Пловдив и ще оглави институцията, ако в Общинския съвет събере две трети от гласовете.

Красимир Асенов беше назначен в кметството тази година за ресорите социална и жилищна политика, като преди това 12 години е служил на зам.-кметския пост в район „Северен” от квотата на ДПС, сега член на „ДПС – Ново начало“. Има висше образование, завършил  е „Публична администрация“ – бакалавър и магистратура по „ „Управление на кризи и конфликти”, доцент доктор по културна антропология и социално управление от ПУ „Паисий Хилендарски“. Работил е в неправителствения сектор като координатор на международни проекти.

Комисията, съставена от представителите на всички групи в местния парламент е подредила на второ място преподавателя  в ПУ „Паисий Хилендарски” и юрист Христо Паунов, следван от зам.-кмета на район „Централен” Румяна Толова, сегашния и.д. омбудсман Борислав Стаматов и Любомир Чакъров. Класирането е публикувано днес в сайта на Община Пловдив след представените концепции на петимата кандидати и събеседването.

Резултатите от конкурса ще бъдат внесени в Общинския съвет, който ще заседава на 9 октомври. Журито оставя на мнозинството правото да реши кой да заеме мястото на омбудсман със заплата от 2600 лева.За да бъде избран, Красимир Асенов трябва да бъде подкрепен от 34-ма съветници. Преди осем години и половина местният парламент не успя да се обедини около кандидат, спечелил надпреварата, и назначи временно за и.д. Борислав Стаматов. Не е изключено и този път да се предприеме същия ход.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук