19 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Шест формации влизат в новия парламент, според „Маркет Линкс“

Шест партии влизат в 51-вото Народно събрание, а „Продължаваме Промяната-Демократична България“ и „Възраждане“ ще си оспорват второто място.

Това показва национално проучване, реализирано съвместно от bTV и „Маркет Линкс“, проведено сред 1011 пълнолетни в страната в периода 25 септември – 1 октомври.

Лидерското място е за ГЕРБ-СДС с малко над 23%. За второто място – битката е между „ПП-ДБ“ и „Възраждане“, съответно с 14,1-о и 13,3 на сто. Разликата е 0,8%.

Проучването показва, че и двете крила на ДПС биха били част от новия парламент.

Коалицията около Ахмед Доган „Алианс за права и свободи“ води с близо 8,4 на сто пред формацията около Делян Пеевски „ДПС – Ново начало“, която получава 6,4% подкрепа от решените да гласуват.

„БСП – Обединена левица“ получава 5,3% от всички гласуващи, а „Има такъв народ“ получава подкрепата на 3,4 процента, като на този етап според социолозите от „Маркет Линкс“ партията не преминава четири-процентната бариера за влизане в 51-ото НС. „Величие“, според социологическото изследване, също не намират място в бъдещия парламент, но това може да се промени, тъй като около 20-25% от българите взимат решение за кого да гласуват в последната седмица преди избори, а около 18-20% устойчиво решават в последните два дни, посочи социологът Добромир Живков.

Резултатите от проучването показват още, че 48% от анкетираните казват, че купеният и контролиран вот ги обезсърчават да гласуват. А 55 на сто очакват на тези избори да има повече контролиран и купен вот.

Данните са от национално проучване, реализирано съвместно от bTV и „Маркет Линкс“, проведено сред 1011 пълнолетни в страната в периода 25 септември – 1 октомври по методите на пряко-лично интервю, както и онлайн анкета.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук