0 C
Пловдив
петък, декември 20, 2024

Забравете за пластмасовите кутийки, ако искате да сте здрави

Химикали, използвани за производството им са открити в кръв, коса, урина и дори кърма, което означава, че успешно преминават в храната и след това в организма

Масовото опаковане и обработване на храните, за да имат по-голяма трайност и да изглеждат добре, е довело до отлагането на над 3600 химически вещества в човешкото тяло. Международно проучване показа, че сред тях има и такива, за които се смята, че могат да увеличат риска от рак, информира НОВА. 

Химикали са открити в кръв, коса, урина и дори кърма. По време на проучването са изследвани над 14 000 вещества, за които известно, че се използват в хранителната промишленост. Около 25% от тях успешно са успели да преминат в храната, а чрез нея и в хората. Според авторите на изследването около 100 от тези химикали се считат за опасни за човешкото здраве и трябва да се проучи по-детайлно как са мигрирали, тъй като поне в Европа има доста строги правила какви материали да се използват за опаковане на храни. Нека видим.

Супермаркетите са пълни с пакитирана храна и дори няколко парченца плод вече се продават в малки, кокетни опаковки, за да са по-удобни за консумация.

„Това, което ме притеснява особено много е, че има неизвестни, непроверени химикали, които се просмукват от опаковките и отиват в храната. Проучването, което публикувахме наскоро, се нарича “Визията за по-безопасни опаковки за храни и опасенията за общественото здраве като двигател за промени”. То излага подход, или концептуална рамка, за тестване на опаковки за храни и материали, които влизат в контакт с храни, за да се гарантира, че са напълно безопасни.

Не само безопасни в смисъл, че отговарят на сегашните регулаторни изисквания, но напълно безопасни в смисъл, че не изпускат опасни химикали, или непроверени химикали в хранителните продукти“, твърди изследователят доктор Джейн Монка.

Учените са открили, че някои храни са склонни да абсорбират повече химикали от опаковките. Сред тях са такива с по-голяма киселинност като доматен сос или пък мазни като лазаня. Миграцията на химикали е по-голяма и при топлинна обработка, когато ястието например се готви в микровълнова печка без да се вади от опаковката. И тъй като все по-често разчитаме на такава храна, това може да има връзка с увеличаване на някои заболявания.

Sourcelupa.bg
pin.newspoint.bg
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук