24 C
Пловдив
събота, октомври 5, 2024

Издадоха тайната на една от най-обичаните български манджи

Традиционно горнооряховското гърне се е приготвяло през зимните месеци в глинен съд

Първият фестивал на т.нар. горнооряховското гърне се провежда в едноименния град. Това не е глинен съд, а ястие от телешки жили и заедно с горнооряховския суджук е сред запазените кулинарни емблеми на населеното място, съобщава БНР.

Възстановки, дефилета с народни носии, фолклорни концерти и 100 гърнета с телешки жили, приготвени от майстор готвачи, ще има до неделя край летния театър в Горна Оряховица. Как се прави горнооряховско гърне и кого са посрещали с този кулинарен шедьовър горнооряховци?

„Хем да хапнем, хем да тропнем“ е мотото на втория фестивален ден в първото издание на празника на горнооряховското гърне. Фестивалът цели да съхранява, популяризира и предава автентичните рецепти и традиции в приготвяне на характерното за околностите блюдо от телешки жили, казват от Община Горна Оряховица, организатор на кулинарния фестивал.

Традиционно горнооряховското гърне се е приготвяло през зимните месеци в глинен съд, като са се добавяли зеленчуци и червено вино от горнооряховските изби, а капакът плътно се е запечатвал с тесто, разказва майстор-готвачът Ивайло Иванов, който приготвя блюдото за празника заедно с майстор готвача Царина Цанева.

„Горнооряховското гърне се приготвя от телешки жили. Историята помни, че когато са обезкостявали  животното, отпадъкът от телешките жили са го хвърляли. Бедните хора са го събирали и са го превърнали в този кулинарен шедьовър. Много ще се радваме да демонстрираме и приготвим за вас горнооряховско гърне“, казва Иванов.

Горнооряховското гърне съществува още от възрожденската епоха, утвърждава се във времето и се превръща в една от емблемите на града и от ястие на бедните е станало гозбата, с която горнооряховци са посрещал големците през годините.

„Горнооряховското гърне е познато в цяла България. За скромните си 150 години с него са посрещали цар Борис Трети. Фен на горнооряховското гърне е бил дори и Тодор Живков“, посочва още готвачът.

В неделния предобед посетителите на първия фестивал на горнооряховското гърне ще могат да опитат и ястия от региона, приготвени от най-добрите кулинари от читалищата в община Горна Оряховица.

Майстор-готвачът Станимир Радичев ще направи вариация на горнооряховското гърне с една по-различна супа: „Горнооряховското гърне е основно от телешки жили, но има и рецепти с телешки опашки. Ще направим супа от телешки опашки. Ще сложим кореноплодни, които се ползват и в горнооряховкото гърне. Ще добавим една разядка от сушени червени чушки, праз и сирене към супата. Ще готвим е една малка тенджерка от 230 литра, така че ще има за 500-600 човека да опитат.“

В първото си издание фестивалът на горнооряховското гърне посреща над 400 изпълнители, които радват със своите песни и танци. Кулинарни игри, различни битови кътове и занаятчийски работилници привличат с автентичните си произведения. Има „Разходка в миналото“ с ревю на традиционни български носии, а хоротропанката около гърнето тръгна още в първата петъчна фестивална вечер.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук