24 C
Пловдив
събота, октомври 5, 2024

Недоносенитени комшии: Македония размаха пръст на България, отправи закана

Премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски отговори на съобщението на българското външно министерство, че европейската интеграция се основава на собствени заслуги и не се допуска посредничество между ЕС и страна-кандидат.

„Българските политици искат да вкарат темата за Македония в предизборната си кампания. Неведнъж съм казвал, че няма да бъдем наивници и няма да попаднем в подобни капани. Имаме си интерес и цел и искаме да стъпим твърдо“, каза Мицкоски.

 

 

Той изрази позицията за готовност за разговори с България.

„Що се отнася до разговорите с източната ни съседка, ние сме готови, когато те искат и въз основа на каква платформа и план искат, да седнем да разговаряме и да намерим решение и да спазваме международните стандарти. Това, което беше предложено от председателя на ЕС Виктор Орбан, е в името на председателството на ЕС.

Сега трябва да видим кой какви сигнали изпраща от България – едни изпращат едни, други изпращат други. В нашата страна сигналът е ясен – искаме истинско решение и не приемаме шантаж и ултиматуми“, каза министър-председателят по повод реконструкцията на граничния пункт с България „Деве баир“, информира БГНЕС.

Позиция на външното ни министерство

Скопие декларира като свой основен външнополитически приоритет присъединяването си към Европейското семейство на ценности и правила.

Това припомнят от Министерството на външните работи (МВнР) в своя позиция във връзка с „продължаващите изказвания на представители на Република Северна Македония, поставящи под съмнение принципа pacta sunt servanda“.

Това предполага стриктно придържане към добре известните поети ангажименти, посочват от външното ни министерство и добавят, че процесът на европейска интеграция се основава на собствените заслуги и не допуска посредничество между Европейския съюз (ЕС) и страна-кандидат. Единствената гаранция за успех е изпълнението на установените критерии и условия, се посочва в позицията.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук