24 C
Пловдив
събота, октомври 5, 2024

Висока безработицата е отчетена в 202 общини у нас

В 202 общини у нас безработицата е по-висока или равна на средната за страната.

Това става ясно от отговор на Росен Карадимов, служебен министър на иновациите и растежа, който се позовава на данни на Министерството на труда и социалната политика.

Най-много такива общини има през миналата година в област Благоевград – 13, във Видин и Пазарджик – по 11, в Монтана, Смолян и Плевен – 10. В област Габрово само една община – Дряново попада в тази категория, като там безработицата е 6,79 на сто.

От данните става ясно, че най-много безработни има в община Макреш – почти 69%, в Димово – над 61%, Кайнарджа – 42 на сто, Ружинци – 44% и Якоруда и Белица – 37-38 на сто, пише pariteni.bg.

Почти всеки трети човек, живеещ в общините Струмяни, Брегово, Грамада, Чупрене, Борован, Хайредин, Вълчедръм, Чипровци, Якимово, Самуил, Котел, Николаево, Венец и Никола Козлево също е безработен.

Според правилника на Закона за насърчаване на инвестициите и по предложение на социалния министър всяка година се утвърждава списък на общините, в които безработицата за предходната година е равна или по-висока от средната за страната.

Инвеститорите, които осъществяват проекти в такива общини, могат да се възползват от по-ниски прагове за издаване на сертификат за клас инвестиция, подчертава министърът.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук