21.3 C
Пловдив
понеделник, октомври 7, 2024

Масова акция на КАТ : Проверяват се колани, детски седалки и използване на телефон

Полицаите ще дебнат и дали водачите на тротинетки носят задължителната за лица под 18-годишна възраст каска

Масова полицейска акция на КАТ започва от днес в страната. Пътните органи затягат контрола над шофьорите, возещи в автомобилите си деца, които трябва да пътуват със специално обособени пътни седалки, а също така и за поставени колани и използване на телефон. Подобна акция е планирана да се проведе едновременно от пътните полицейски служби в 31 държави в Европа по календара на ROADPOL.

„Нашите действия ще са насочени към проверки при използването на обезопасителни системи – колани, каски от водачите, както и от пътниците. Акцент е поставен и върху т.нар. разсейване – това е тенденция в цяла Европа, която се очертава като една от причините за пътно-транспорти произшествия. Използването на телефон от водачите е забранено, освен ако не се случва без участието на ръце“, подчерта пред БНТ главен инспектор Лъчезар Близнаков – „Пътна полиция“.

Ще се проверява и дали водачите на тротинетки, които са в категория индивидуални електрически превозни средства, носят задължителната за лица под 18-годишна възраст каска.

От „Пътна полиция“ напомнят, че глобата за непоставен колан е 50 лева и отнемане на 10 контролни точки. За превозване на дете без детска седалка се отнемат 12 контролни точки.

Трима души са загинали и 22 са ранени при катастрофи в страната за ден

Трима души са загинали и 22 са ранени при 15 произшествия в страната през изминалото денонощие, съобщиха от МВР на сайта си.

В София е имало една тежка и 19 леки катастрофи. Трима души са пострадали, няма жертви.

От началото на месеца в страната са станали 104 пътни инцидента с девет загинали и 128 ранени. Катастрофите от началото на годината са 5512. При тях са загинали общо 347 души, а 6946 са пострадали.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук