24 C
Пловдив
понеделник, октомври 7, 2024

Обезглавиха мексикански кмет, след като зае поста преди дни

Кметът на столицата на мексиканския щат Гереро беше убит шест дни след като зае поста си, предаде испанската новинарска агенция ЕФЕ.

Алехандро Аркос Каталан встъпи в длъжност като кмет на Чилпансинго на 30 септември.

„Неговата загуба натъжи цялото общество в Гереро и ни изпълни с възмущение“, заяви губернаторът на Гереро Евелин Салгадо.

Щатският главен прокурор заяви, че е образувано разследване за убийството и че на местопрестъплението са пристигнали следователи и полицаи.

Свидетели съобщават, че Аркос Каталан е открит обезглавен в превозно средство на път, водещ към град Тикстла.

Властите съобщават, че минути преди 17:00 часа местно време съседите съобщават, че са открили човешка глава на покрива на превозно средство. Полицията съобщава, че тялото на кмета е открито на предната седалка.

Преди три дни новият правителствен секретар на града Франсиско Тапия също беше убит, пише БТА.

Алехандро Морено, председателят на Институционната революционна партия, в която е членувал кметът, поиска от Федералната прокуратура на Мексико прозрачно и незабавно разследване.

„Убиха нашия кмет на Чилпансинго Алехандро Аркос, а преди три дни и правителствения секретар на същия град Франсиско Тапия. Те бяха на поста си по-малко от седмица. Млади и честни служители, които се стремяха към прогреса на общността си“, заяви Морено.

„Нашите съболезнования и солидарност към техните семейства. Предвид неуправляемата ситуация в Гереро, ние ще поискаме от Федералната прокуратура да поеме разследването и на двете убийства“, допълни той.

След като пое поста, Аркос Каталан увери, че основният му ангажимент ще бъде да „гарантира мира и сигурността на общината“ и че ще постигне това „с помощта на мексиканската армия“.

Престъпното насилие в Гереро и в столицата му Чилпансинго се засилва през последните години на фона на продължаващите спорове между организираните престъпни групировки за контрол на територия за трафик на дрога, изнудване и други престъпления.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук