25 C
Пловдив
петък, октомври 11, 2024

МВР ще проверява дали Ахмед Доган е смятал да „поръча“ Пеевски

БСДД

Прокуратурата е възложила на МВР да провери дали наистина Ахмед Доган е планирал да поръча покушение срещу Делян Пеевски след разпада на отношенията им и на цялото ДПС.

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков също обяви, че ще бъдат призовани хората, които „протичат по сигнала“ – като не изключи и Ахмед Доган.

Тази линия на разследване се появи внезапно от показанията на свидетел срещу Джейхан Ибрямов и веднага беше употребена от обвинението като повод за утежняване на мярката за неотклонение на депутата.

Ибрямов всъщност е обвинен за предполагаем подкуп и купуване на гласове, а свидетелят срещу него Мирослав Тодоров е „клиент на прокуратурата“ по друго дело за ДДС-измами.

Именно Тодоров преразказва пред службите думи на Доган от среща, на които лично той не е присъствал – „Ибрямов ми спомена, че Ахмед Доган му е казал, че нямало да е все така и че по-натам ще убият момчето, като имаше предвид Делян Пеевски. Каза, че са говорили вероятно да го застрелят, като ми показа с пръсти формата на пистолет, но само да намерят парите за това“.

В сряда прокурорът по делото за подкуп на Ибрямов Детелин Георгиев обяви, че има данни за „престъпление против личността по смисъла на чл. 115 НК“, който е за вече извършено убийство – каквото очевидно няма.

Сюжетът с опит за убийство на Делян Пеевски, който се подпъхва в привидно несвързани дела, започна още през 2014 г. със затварянето на КТБ.

Тогава прокуратурата арестува трима души, уличен в предполагаем заговор за ликвидирането на Пеевски по поръчка на Цветан Василев.

Случаят съвпадна с началото на ликвидната криза на КТБ, поставянето ѝ под особен надзор и влизането на прокурори и полиция в банката. В крайна сметка и тримата заподозрени бяха пуснати на свобода, а обвиненията бяха свалени няколко месеца по-късно. Един от набедените успя и да осъди прокуратурата заради незаконно обвинение.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук