22 C
Пловдив
събота, октомври 12, 2024

Норвегия въвежда временно гранични проверки

БСДД

Норвегия въведе временни гранични проверки след повишаване на нивото на терористична заплаха в страната, предадоха световните агенции. Проверките ще се извършват до 22 октомври, според изявление на норвежката полиция.

На 8 октомври норвежката агенция за сигурността увеличи степента на тревога във връзка с терористична заплаха от умерена на висока. Това е втората най-висока степен по петстепенната скала в страната. Службата посочи тогава нарастващи заплахи за нападения по-специално срещу еврейски и израелски цели.

Норвегия не е член на ЕС, но е част от Шенгенската зона. Тя има сухопътна граница с Швеция и с Финландия, които са членове на ЕС и са в Шенген, предаде БТА.

Полицията поясни, че въвеждането на проверки по границите за временен период няма да доведе до физически проверката на всички пътници и няма причини да се очакват закъснения при преминаването на пропускателните пунктове.

Норвежките служби за сигурност са по-специално обезпокоени във връзка с престъпни мрежи, заподозрени за стрелбата и взрива близо до израелските посолства в Стокхолм и в Копенхаген, извършени по-рано през месеца.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук