10 C
Пловдив
неделя, октомври 13, 2024

Какви са комплексите, характерни за отделните зодии

БСДД

Овен

Да не се изложат

Силните, емоционални и волеви Овни не са лишени от комплекси. Те обикновено са свързани с желанието им да бъдат лидери. Ако не успеят да са първи, те се затварят в себе си и изпадат в депресия. Освен това трябва постоянно да бъдат възхвалявани и да им се повтаря непрекъснато, че  превъзхождат другите. Те ценят репутацията си и въпреки всичко  „поддържат имидж“. Най-често Овните са склонни към комплекси от материален характер – те не могат да си позволят да „се изложат“. За тях е по-лесно да избегнат неудобна ситуация, като пропуснат, да речем, рожден ден, отколкото да пристигнат с празни ръце или с твърде скромен подарък, който ще остане незабелязан от останалите.

Телец

Нестабилност и промяна

Практичните Телци страдат през целия си живот от комплекс за нестабилност. Те се страхуват от промяна и дискомфорт. Основният им страх е загубата на сигурност. Обичат да стоят здраво на краката си и всяка промяна може да ги извади от релси. Телците имат ясен ум и високо самочувствие, но само ако усещат подкрепата и одобрението на околните. В противен случай може да се промъкне например комплекс от нисък ръст, но най-голямото препятствие в живота им е комплексът за малоценност. Телците са склонни да прекарват целия си живот в опити да направят възможно най-много пари. Когато обаче нужната сума е в ръцете им, те едва ли ще я похарчат, а по-скоро ще я оставят за черни дни.

Близнаци

Ниско самочувствие

Непостоянните Близнаци имат двусмислени комплекси. В един момент може да страдат от ниско самочувствие и да се смятат за грозни, а в следващия „егото“ им ще крещи за своето превъзходство. Освен това те са много нерешителни и се страхуват да поемат отговорност и рискове. Комплексите им рядко се пресичат. Разбира се, статусът, позицията в обществото и така нататък са важни за представителите на този знак, но най-често това не се развива в комплекси, защото правят всичко възможно за да имат по-добър живот. Те се страхуват да не останат сами или да загубят подкрепата на близките си. Затова се държат с всички сили за хората от своето обкръжение, от които имат крещяща нужда.

Рак

Неувереност и срамежливост

Емоционалните Раци често страдат от комплекс за малоценност. Те са неуверени в себе си, напрегнати, срамежливи и много мнителни. Това пречи на живота им. Но този комплекс има своите причини – Раците се наслаждават да бъдат жертва. Те се характеризират с инфантилност и искат да останат деца за дълго време. Възможно е да имат комплекси, свързани с външния вид: формата на носа, ушите, пълнотата. В този случай чувството за хумор или добрата дума от близките им помага да се успокоят. Те могат да имат комплекси не само свързани с външния вид, но и с позицията си (дори ако заемат далеч от последното място в службата). Много се страхуват от критика и не обичат непредвидените промени.

Лъв

Желание да управляват

Нарцистичните и идеалистични Лъвове имат наполеонов комплекс. Те трябва да получат това, което искат на всяка цена. Без постоянни победи Лъвовете изпадат в депресия. Те изпитват непреодолимо желание да управляват. Освен това са много горди, което рано или късно прераства в заблуди за величие. Хората от тази зодия често трудно понасят процеса на стареене. Това може да повлияе на ежедневното им настроение, а най-неприятното е, че пречи дори на близките им. В този случай остава само да проявят търпение и предпазливост. Считайки се за идеални, те постоянно търсят недостатъци в себе си и страдат от тях. А най-големият им страх е да не получат признание и да останат встрани.

Дева

Поведенчески характеристики

Основният комплекс на коректните и дисциплинирани Деви е комплексът „отличник“. Те трябва да са най-добрите винаги и във всичко. Ако се заемат с някаква задача, монотонно и педантично я довеждат до съвършенство. Често стават заложници на израза: „Най-доброто е враг на доброто!“ Те са чувствителни преди всичко към биографията си, но умеят да я крият. Въпреки това, ако по волята на съдбата има „скелети в килера“ от детството им, те ги съпътстват през целия им живот. Комплексите им често са свързани с външния вид и поведенческите характеристики. В същото време представителите на тази зодия не крият своите комплекси и се опитват да се борят с тях по всякакъв възможен начин.

Везни

Финансова несъстоятелност

Непостоянни и неуравновесени, Везните страдат от ниско самочувствие, което води до нерешителност и комплекс за малоценност. Те стават зависими от чуждото мнение и се лишават от хармония и спокойствие поради желанието да угодят на всички. Подхождат разумно към своите комплекси. Тези, които могат да бъдат коригирани, лесно се справят с тях още в младостта. А тези, които подлежат на дългосрочна корекция, се контролират, без да се демонстрират. Везните се страхуват да покажат на другите, че са несъстоятелни. Това ги гризе, измъчва и често ги вкарва в задънена улица. Ако са постигнали малко в живота, в сравнение с приятелите си, те ще имат комплекс за дълго време.

Скорпион

Власт и цинизъм

Прекалено активни и целеустремени, Скорпионите страдат от комплекс за власт. Те трябва да командват и изобщо не обичат да се подчиняват. За тях е много важно да ръководят и управляват – това са основните им приоритети в живота. Често поради това Скорпионите се отнасят зле с другите, характеризират се с цинизъм и зъл хумор. Говорят открито за комплексите си. Те са много директни хора, готови да докажат и покажат с пример, че комплексите са част от живота ни. Ето от кого трябва да се учим. Най-големият им страх е да не останат без работа или да се провалят във всяка област. Ужасно се боят да не затънат в сивотата на еднообразното ежедневието и да загубят вкуса на живота.

Стрелец

Стремеж да помагат

Оптимистичните Стрелци страдат от комплекс на алтруизъм. Те искат да помогнат на всички, ето защо винаги може да се разчита на тях, защото им е трудно да откажат молба. В резултат на това живеят живота и желанията на други хора. Понякога тяхната помощ става много натрапчива и дразни. Максимално са потайни. Особено когато става дума за комплекси. Но те съществуват! Най-често – външен вид. Стрелецът няма да сподели с вас, няма да се посъветва. И трябва да бъдете отличен психолог, за да разберете какво ги мъчи и от какво са недоволни. Основният им страх е от поражение и загуба на цел. Боят се да не бъдат изоставени, да не бъдат неразбрани и да не загубят позицията си в обществото.

Козирог

Несъвършенства по тялото

Практичните и сдържани Козирози са сложни хора. Имат ниско самочувствие и страдат от комплекс за малоценност. Обичат убедително да доказват на другите колко са несъвършени. Голямо удоволствие им доставя всички да ги съжаляват и хвалят. Освен това са много обидчиви и им трябва време, за да ви простят ако сте ги обидили. За Козирозите на първо място е страхът да не загубят спестяванията си, да останат без работа и без средства за препитание, тъй като комфортът и стабилността са твърде важни за тях. Често имат комплекси относно собствените си несъвършенства по тялото и се опитват да премахнат недостатъците си. Склонни се да се подлагат на всякакви козметични интервенции.

Водолей

Съвършенство и превъзходство

Оптимистични и ярки, Водолеите имат комплекс за превъзходство. Те обичат да доказват на другите, че са най-красивите, умните, предприемчивите и успешните. Вярват, че действията им винаги са правилни и неоспорими. Те не обичат да са втори в нищо. Следователно всяко сравнение, похвала към опонент, повишаване на колега може да предизвика известен комплекс и напрежение. По правило Водолеите не се заяждат, но са способни да опънат нервите на себе си и на околните. Когато поемат отговорност за нещо, постоянно се страхуват, че може да не успеят да се справят. Много се комплексират, когато говорят публично и се опитват да избегнат това, за да не изпитват дискомфорт.

Риби

Самосъжаление и нерешителност

Слабоволните Риби много обичат да се самосъжаляват и да леят реки от сълзи. Вместо да променят ситуацията, те умело се правят на жертва. Страхуват се от решителни действия, които могат да променят живота им, затова предпочитат да прехвърлят отговорността на хората около тях. Някои представители са много уязвими и емоционално нестабилни, други страдат от различни комплекси, защото зависят от мнението на околните, а трети имат цяла торба със страхове. Боят се от неразбиране, самота, загуба на стабилност и т.н. Най-малката критика може силно да повлияе на самочувствието им. Често се смятат за  недостойни за хубавите неща, които се случват в живота им.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук