21 C
Пловдив
сряда, октомври 16, 2024

Отново скок в цените на горивата у нас

БСДД

Отново скок в цените на горивата у нас. Близо 2 лева и 50 стотинки достигнаха цените за литър дизел или бензин като разликата между тях е минимална. Увеличението е от последната седмица, а прогнозата е покачването да продължи. Какво наложи поскъпването и има ли спад в потреблението?

Илия Иванов от Русе кара товарен микробус. Месечният му разход за гориво надхвърля 1000 лева. Заради по-високата цена на дизела ще му се наложи да прави икономии.

„Определено ще съкратя пътуванията!“.
„Притеснение, да! Понеже ми спира дейността, работата ми е свързана с пътуване! Разходите се увеличават, приходите намаляват! Не знаеш вече за кое по напред да отделяш“.

2 и 30 е литър дизел, а със стотинка по-малко струва литър бензин все още в Русе. От началото на септември до сега поскъпването в града е с 10 стотинки .

„След последните събития в Близкия изток цената тръгна нагоре с очакване на ескалация. Факторите, които влияят на цената на петрола са икономически, политически ,ако щете и природни. От икономическа гледна точка няма причина петролът да се увеличава поради слабите резултати на щатската икономика, високите лихви, които станаха там, проблемите в имотния пазар в Китай, слабите икономически резултати на Германия, която е най-голямата икономика в ЕС и оттам по-ниско очаквано потребление. Също така влияе и политиката на УПЕК, което си е картелна организация. Ако Русия нямаше износ, който да е по-голям от квотата, която е приела, цената щеше да бъде по-висока на барел“, обясни Венцислав Пенгезов /собственик на бензиностанция/.

По-високи цени на горивата през последните дни, но значително по-ниски спрямо същия период за миналата година, отчитат още от бранша.

„На когото му е необходимо по спешност или по работа ще не ще, ще зарежда и ще пътува“, каза Илия Иванов.

„Хората зареждат, но от доста време се наблюдава един спад, който е свързан с влиянието на инфлацията върху потреблението. От една две години секторът изпитва трудности. Надяваме се, че сегашната ситуация е временна“, посочи Венцислав Пенгезов /собственик на бензиностанция/.

Предвид динамичната обстановка, от бранша се въздържат да прогнозират дали цената на бензина или дизела ще поевтинее.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук