21 C
Пловдив
сряда, октомври 16, 2024

Погребалият агент държал трупове с месеци и раздавал фалшиви урни на близките

БСДД

Както NewsPoint.bg първи съобщи вчера, трупове на починали са били държани с месеци в хладилни камери, докато погребалният агент Николай Амбарев, собственик на агенция „Вечна памет“, раздавал „временни“ урни на близките. Вчера Амбарев беше задържан по подозрение за фиктивни кремации. Камерата на фирма „Покой“ на Централни гробища, с която той е работил, е запечатана, след като вътре са открити седем тела. За две от тях близките са получили урни, докато за останалите все още не е изтекъл 14-дневният срок, в който трябва да бъде извършена кремацията.

Сигналът е подаден от измамени опечалени, които твърдят, че са платили за кремация на свои близки, но вместо окончателна урна с праха им е била предоставена временна, без никакви документи. Оказало се е, че телата не са били кремирани, а са стояли в хладилни камери, като в някои случаи са „отлежавали“ там до два месеца.

Амбарев е известен с неточните си практики в погребалните среди, като е работил с около 90% от хосписите в Пловдив и околните населени места, включително и в Раковски. С помощта на частни медицински центрове, агентът е убеждавал близките на починалите да използват неговите услуги още при издаването на смъртния акт. Хората, шокирани от загубата на близък, са се съгласявали и са плащали по 2000 лева за кремация. Източници твърдят, че значителна част от парите Амбарев е харчил за луксозен живот и компании с платени момичета.

След ареста множество хора са започнали да се свързват с хосписи и други институции, за да разберат дали са били измамени и дали урните, които са получили, наистина съдържат праха на близките им. Според слухове, Амбарев е имал и финансови проблеми, което го е подтиквало към некоректни практики като невъзможността да изработи надгробни паметници, за които вече е получил плащане. Според източници агентът се е занимавал и с кремация на животни, като е вземал такса от 600 лева за кремация на кучета, обещавайки на собствениците, че ще ги транспортира до крематориум в София, но вместо това е връщал запечатани урни.

Амбарев е задържан за 24 часа по Закона за МВР, като срокът на задържане може да бъде удължен до 72 часа. Първоначалните данни на полицията в Пловдив показват, че случаят е свързан с две фиктивни кремации, но разследването продължава под надзора на Районна прокуратура-Пловдив.

Освен това, според данни на NewsPoint, Амбарев е замесен и в схеми за измами и пране на пари. В селата около Пловдив негови познати са убеждавали възрастни хора да постъпят в хоспис, обещавайки им грижа, след което, за услугите, са ги подтиквали да прехвърлят имущество като апартаменти и земи. NewsPoint ще следи случая за нови разкрития по схемата.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук