16 C
Пловдив
петък, октомври 18, 2024

Започна консервацията на археологията под Бетонния мост

БСДД

Инвестиционният проект за модернизация на жп линиите, контактната мрежа и системите за сигнализация и телекомуникации  на Централна гара Пловдив може да продължи, след консервация и реставрация на археологията, открита на място. Националният институт за недвижимо културно наследство е изпратил съгласувателно писмо и консервацията вече е започнала.

Консервацията на археологическите находки, открити при реконструкцията на жп линиите под Бетонния мост в Пловдив стартира от днес.  Това съобщиха от пресцентъра на Националната компания за железопътна инфраструктура. Потвърди го и ръководителят обекта от „Трейс груп холд“Николай Иванов.

От НКЖИ допълниха, че до съгласуването се е стигнало след проведен разговор между служебния министър на транспорта и съобщенията г-жа Красимира Стоянова и служебния министър на културата Найден Тодоров относно забавянето на процедурата от страна на Министерство на културата.

Очаква се консервационните дейности да приключат в рамките на 8 до 10 дни. Дейностите са в съответствие със съгласувания „Проект за консервация на археологически структури – Римски некропол“. След изпълнението им ще се продължи с изграждането на нов железен път и прилежащите му съоръжения.

Срокът за изпълнение на дейностите по реконструкцията на Бетоновия мост не се влияе от консервационните дейности, като приключването му се очаква през декември.  Срокът за пълното спиране на движението на влаковете през Централна гара Пловдив е удължен до 14.12.2024 г. В случай, че дейностите по изграждане новия железен път приключат преди този срок, движението на влаковете ще бъде възстановено.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук