16 C
Пловдив
петък, октомври 18, 2024

Иван Димитров-Доктора пред NewsPoint: „Доволен съм – този шестгодишен кошмар най-накрая приключи и справедливостта възтържествува.

БСДД

След шест години справедливостта е факт има надежда за правосъдната система.

В мотивите си магистратите подчертават, че съдилищата могат да променят правната квалификация само в рамките на обвинението, повдигнато от прокуратурата, и не могат да наложат по-тежко обвинение.

„Доволен съм – този шестгодишен кошмар най-накрая приключи и справедливостта възтържествува. Това е доказателство за справедливостта на нашата съдебна система,“ коментира пред NewsPoin д-р Иван Димитров след решението на Върховния касационен съд, че е невинен за убийството на Жоро Джевизов-Плъха.

В нощта на 1 срещу 2 март 2018 г., многократно осъжданият Жоро Джевизов влязъл да краде в гаража на д-р Димитров. Лекарят забелязал светлина, но решил да провери по-късно. След като видял, че помещението е потъмняло, взел незаконен пистолет и слязъл долу. Крадецът го нападнал с нож, ранил го в крака и хвърлил метална табела по него. В отговор д-р Димитров стрелял, след което двамата избягали в различни посоки. Тялото на Плъха било открито на сутринта върху капака на автомобил до областната управа.

След смъртта на Плъха започнаха протести в подкрепа на д-р Димитров. Прокуратурата му повдигна обвинение за убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Първоначално беше оправдан на първа инстанция, но Апелативният съд върна делото за преразглеждане, след което д-р Димитров отново беше обявен за невинен. При последващото разглеждане на делото получи 2,5 години условно наказание за превишаване на неизбежната отбрана, но след ново разглеждане Върховният касационен съд потвърди окончателното му оправдаване.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук