16 C
Пловдив
петък, октомври 18, 2024

Рамо от диктатор: Ким Чен Ун изпрати 12 000 войници на Путин

БСДД
Първите 1500 севернокорейци вече са на фронта срещу Украйна

Северна Корея е разположила първи контингент от 1500 войници от своите специални части във Владивосток, в руския Далечен изток, и скоро ще изпрати още, заяви южнокорейското разузнаване, цитирано от Франс прес.

Южнокорейската разузнавателна служба е установила, че от 8 до 13 октомври Северна Корея е транспортирала войници от своите специални части до Русия с транспортен кораб на руските военноморски сили, което потвърждава началото на бойното участие на Северна Корея, се казва в изявление на службата, в което се публикуват и подробни сателитни снимки.

Южнокорейската служба посочва, че разположените в Русия севернокорейски войници са получили руски военни униформи, оръжия и фалшиви документи за самоличност, и допълва, че те са дислоцирани в руски военни бази във Владивосток, Усурийск, Хабаровск и Благовешченск, където преминават обучение, което да ги подготви за изпращане в зони на бойни действия, отбелязва Асошиейтед прес.

Северна Корея възнамерява да изпрати общо 4 военни бригади от 12 000 души за участие във войната срещу Украйна, съобщи южнокорейската национална разузнавателна служба. Става дума включително за специални сили, в това, което ще бъде първото голямо разполагане на севернокорейски сухопътни войски.

Според източник от южнокорейското разузнаване Пхенян вече е започнал да мобилизира тези войски. На този фон президентът Юн Сук-йол свика спешна среща по сигурността. От пресслужбата на държавния глава добавиха, че Сеул следи внимателно движението на севернокорейските войски към Русия от самото начало в координация със съюзниците и ще продължи да следи ситуацията.

Ким Чен Ун дава рамо на Путин във войната на Русия с Украйна

Преди ден украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия възнамерява да наеме 10 000 войници от КНДР за участие във войната. По думите му офицери от Северна Корея вече се намират в окупираните територии на Украйна, където се обучават съвместно с руските военни. „Северна Корея подготвя контингент, който да изпрати за участие в битките срещу Украйна. Това на практика е официално потвърждение, че втора страна се въвлича във войната и ще воюва заедно с Русия срещу Украйна“, каза украинският държавен глава.

Ден преди това високопоставен американски служител каза пред Асошиейтед прес, че Вашингтон е разтревожен от заплахи от КНДР, но севернокорейски войници не участват в боевете в Украйна. Думите му бяха потвърдени и от генералния секретар на НАТО Марк Рюте.

На 10 октомври източник на британския в. „Гардиън“ в Украйна каза, че „десетки севернокорейци“ са от руска страна по протежение на фронтовата линия като част от групи, които „поддържат пусковите установки за балистични ракети KN-23“.

Миналия понеделник Зеленски каза, че Северна Корея не само доставя на Русия оръжия, но и изпраща свои граждани да се бият като част от руската армия срещу Украйна. След това изявление руският президент Владимир Путин предложи на Държавната дума да ратифицира Договора за всеобхватно стратегическо партньорство между Русия и Северна Корея, който той подписа на 19 юни по време на посещение в Пхенян.

Sourcelupa.bg
БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук