15 C
Пловдив
събота, октомври 19, 2024

Кардиолог алармира! Тези вируси са опасни за сърцето

БСДД
Сърдечно-съдовите заболявания не се лекуват с лежане, а с умерена физическа активност

Не трябва да се заблуждаваме! Всяко заразно заболяване, в последно време най-често ковид и грип, натоварва работата на сърцето, предупреди пред Нова телевизия известният наш кардиолог проф. Сотир Марчев, който говори за връзката между вирусите, ваксините, есента и сърцето.

„Есенните вируси се отразяват на сърцето. От края на септември до началото на октомври беше периодът с най-ниска сърдечно-съдова смъртност. Но със застудяването започват да се появяват и вирусите, а с това и сърдечно-съдовата смъртност. Всички вируси натоварват сърцето. Различните вируси са различно опасни за сърцето”, обясни той.

По думите на проф. Марчев след Ковид-19 има повишаване на сърдечно-съдовата смъртност. „12 месеца след прекаран Ковид-19, всички сърдечно-съдови заболявания са по-чести. С 200% са се увеличили и автоимунните заболявания”, посочи още той.

Коментира и темата с ваксинирането. „Ваксините натоварват сърцето. Тазгодишната ваксина за грип се очертава да е по-слабо ефикасна, отколкото миналогодишната. От трима ваксинирани, ако сме в контакт с грипа, двама ще се разболеят. 30% защита е повече от никаква”, обясни проф. Марчев.

Според него млечните продукти не запушват артериите. „Българското кисело мляко и олио са символите на дълголетие при българите. Ако сте алергични, не ги яжте. Но ако няма проблем – няма доказателство, че млечните продукти пречат. Лекарствата са добавка към здравословния начин на живот, а не вместо него”, каза още кардиологът.

Сърдечно-съдовите заболявания не се лекуват с лежане, а с умерена физическа активност, предупреди проф. Марчев.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук