18 C
Пловдив
понеделник, октомври 21, 2024

Пловдив ще се бори с праха и мръсния въздух с нови зелени мерки

БСДД

Зелената система в Пловдив ще бъде подменена с подходящи видове, тъй като съществуващите от 50 – 60 години видове не улавят достатъчно запрашаването в града. Това съобщи заместник-кметът по екология и здравеопазване Иван Стоянов.

Той посочи, че ще бъдат залесени междублокови пространства и кални петна, които са естествен разпрашител на замърсяванията. Това ще стане по зелените мерки, за които общината кандидатства за над 10 милиона лева. 30% от тези средства са за поливни системи.

Иван Стоянов призна, че поливните системи в Пловдив не са в добро състояние. Голяма част от тях, особено около Гребната база, по разделителните ивици на булевардите и в междублоковите пространства трябва да бъдат подменени. Стоянов съобщи, че през 2025 година общината ще заложи по – голям бюджет за това. В общинското предприятие „Градини и паркове“ ще бъде създадено звено, което ще отговаря само за поливните системи, каза още Стоянов.

Общината не е спряла да работи по подобряване качеството на атмосферния въздух, коментира заместник-кметът с ресор екология. Той посочи, че освен по програмата за подмяна на печките на дърва и въглища, се работи и по програма за Зелени мерки – т. нар. „кални петна“, предстои участие в програма за обявяване на зони с ниски емисии. Не мога да кажа дали Община Пловдив плаща глоби заради мръсния въздух в града, заяви Иван Стоянов.

Припомням, през юли 2021 година Върховният касационен съд взе безпрецедентно решение, с което задължи властите в рамките на една година да предприемат всички мерки, за да изчистят мръсния въздух в Пловдив.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук