11 C
Пловдив
вторник, октомври 22, 2024

Загубихме една трета от парите в банките за 3 години

БСДД
Инфлацията за периода 2021-2023 г. е близо 32 на сто

Лихвите по влоговете в голяма част от финансовите институции са нулеви

Лихвите по новите левови влогове са 0,90%

Повечето хора и фирми с пари в банките реално са загубили близо една трета от парите си през последните три годни, става ясно от данни на БНБ и НСИ. Причината за това са ниските лихви по депозитите и високата инфлация.

За период от три години от началото на 2021 г. до кряа на 2023 г. натрупаната инфлация е 31,9%, показват данни на НСИ.

Същевременно лихвите по депозитите на граждани и фирми в повечето банки през този период бяха нулеви. Дори някои банки въведоха такса за съхранение за суми над определен размер. Така спестяванията на домакинствата изгубиха покупателната си сила и реално хората с пари в банките обедняха. Високата инфлация беше в полза на хората и фирмите с кредити, тъй като размерът на задълженията им намаля на фона на по-високите заплати и цени в страната.

През месец август средният размер на лихвите по новите левови депозити на граждани в банките е 0,90%, а средната лихва по новите влогове в евро е 1,78%, показват последните данни на Централната банка. Същевременно лихвите по влоговете в голяма част от банките все още са нулеви. От известно време финансовите институции, които искат да привлекат повече клиенти, предлагат спестовни продукти, които носят доходност. Данните на БНБ показват, че голяма част от новите депозити на домакинствата се насочват именно към такива банки. Същевременно няма масово прехвърляне на пари от банки с нулеви лихви към такива, които предлагат по-високи лихви.

Преди десетина година имаше сериозна конкуренция между банките за привличане на парите на домакинствата и лихвите по депозитите бяха доста високи. Това осигуряваше добра доходност за домакинствата. Същевременно честа беше практиката при изтичане срока на един депозит хората да прехвърлят парите си в друга банка, която дава по-високи лихви. Този “депозитен туризъм” водеше до ожесточаване на конкуренцията между банките.

В момента ситуацията на пазара е доста по-спокойна. Хората сякаш нямат голям интерес от това спестяванията им да носят доходност и няма прехвърляне на големи суми между банките. Причината за това може да е, че голяма част от хората свикнаха на нулевите лихви по депозитите през последните години. Но на пазара в страната вече име предложения, които носят доходност. Предлаганите лихви от по-голяма част от банките все още са по-ниски от инфлацията. Но има и лихви, които вече надхвърлят намаляващата през последните месеци инфлация.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук