8 C
Пловдив
събота, октомври 26, 2024

НОВ ХИТ: Наши учени създадоха пиячка за шофьори! (СНИМКИ)

БСДД

Мастика за шофьори без алкохол е новият хит на Института по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанска академия (ССА), наследник на някогашния Институт за космически храни в България. Напитката бе сервирана по време на празника на земеделската наука „Даровете на природата“, който по традиция се отбелязва в навечерието на Димитровден в двора на академията в столицата.

Тогава всички институти към ССА излагат на богато украсени и цветни трапези последните си разработки и открития в сферата на храните.

Лед

Мастиката бе сервирана в чаши с много лед и студена вода. На аромат и външен вид, включително типичното побеляване е досущ като на оригиналната. Шеф на екипа е доктор Солаков, който работи върху продукта няколко години. Безалкохолната мастика, освен че може да се пие от шофьори и хора, които не бива да употребяват спиртни напитки, има и медицинско приложение, защото вложените екстракти имат лечебни свойства, обясни ученият пред „Телеграф“.

 

В нея има звездовиден анасон, който доставя кислород на хора с дихателни проблеми, таратулово дърво с микотично действие, конски кестен за еластичност на съдовете и мастикс за здрава храносмилателна система. На щанда бе представена и новата напитка със спирулина, която е със свеж син цвят и има антиоксидантно действие.

Тиквички

За първи път учените представиха и чипс от зеленчуци и плодове, продуктите все още са в разработка. Идеята е да се даде алтернатива на деца, които не обичат зеленчуци, и е здравословен заместител на солените фаст фууд. Учените са използвали тиквички, целина, дюли, цвекло и др., които са леки като перце с много нежен и приятен вкус.

 

Нежен чипс от зеленчуци замества соления

 Нежен чипс от зеленчуци замества соления

 

Причината е, че не са нито пържени, нито печени, а са подложени на лиофилизация (извличане на водата чрез дълбоко замразяване) така, както се приготвят храните за космонавти. Безалкохолната мастика вече се предлага в столичен ресторант в кв. „Лозенец“, където може да се дегустира. Чипсът вероятно ще се появи до една година на пазара, допуснаха от института.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук