14 C
Пловдив
събота, октомври 26, 2024

Заради рискове за здравето, спират от пазара опасни детски дрехи, играчки и уреди

БСДД

Платформата „Ние, потребителите“ съобщи за няколко забранени стоки, които ще бъдат спрени от българския и европейския пазар, защото създават риск за здравето. Платформата се позовава на данни от регистъра на системата за забранени нехранителни стоки Safety Gate.

Сред тях е продаван онлайн детски фестивален костюм с еднорог и пола от тюл в цвят дъга от бранда Fiestas Guirca SL. Полата и качулката на костюма са силно запалими в близост до източник на запалване, пламъкът се разпространява неимоверно бързо, което може да доведе до изгаряния.

Костюмът не отговаря на изискванията на Директивата относно безопасността на детските играчки и на европейския стандарт EN 71—2. Може да бъде разпознат по номерата на модела 85967-12-18 и 85968-18-24, както и по баркодовете 8434077859674 и 8434077859681. За разлика от други случаи, в които се установяват отклонения само за отделни партиди, при този модел са засегнати всички количества.

Изследванията на дрехата са проведени във Франция, където са установени и описаните рискове. Страната на произход е неизвестна, а това често е индикатор за потенциална опасност на даден продукт.

Спрян от продажба е и атрактивен етикет за багаж във вид на коктейлна напитка Cocktail Namnlapp baggage с баркод 7321051138768. Причината е завишено съдържание на фталати – над 13% от теглото. Изделието не отговаря на регламента REACH и неговата страна на произход също е неизвастна.

Отново химически са и рисковете при детски комплект играчки за баня с меки пластмасови книжки и пластмасова фигурка на крокодил. Пластмасовият материал има прекомерна концентрация на фталат с измерени стойности до 16,9%, поради което продуктът не съответства на регламента REACH. Фталатът може да причини увреждане на репродуктивната система. Изделието идва от Китай, а опасността е установена в Полша. Може да се идентифицира от потребителите по номера на модела A550 и баркода 5902496180349.

Електрическа готварска печка с бранд Womeineng и баркод 6273684658681, която се продава по целия свят онлайн, също крие рискове за потребителите. При нея те са свързани с качеството на част от материалите, от които е изработена. Долният ѝ пластмасов капак не е устойчив на топлина. Влошаването на материала може да направи частите под напрежение достъпни и при докосването им да се получи токов удар. Разтапянето му пък може да доведе до изгаряния при допир. Продуктът не отговаря на изискванията на Директивата за ниско напрежение, както и на европейските стандарти EN 60335-1 и EN 60335-2-15.

Продавана чрез платформата Amazon зарядна станция със седем различни USB порта също е забранена за продажба в Европейския съюз. Електрическата изолация е недостатъчна и потребителят може да получи токов удар от достъпни части под напрежение. Освен това продуктът не е устойчив на високи температури, което увеличава риска от пожар. Поради тези причини той не отговаря на изискванията на Директивата за ниско напрежение и на европейските стандарти EN 62368-1 и EN 60695-2-11.

USB портът и електрическата готварска печка са произведени в Китай, а за рисковете съобщава Германия.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук