Заради поскъпването на тока и връщането на 20% ДДС на хляба, се очаква да поскъпнат и тестените изделия. Пекарите предвиждат да плащаме между 20 и 60 стотинки повече за закуска.
В Пазарджик вече плащат между 20 и 30 стотинки повече за хляб, а при черния хляб със семена повишението достига 40 стотинки. Сега идва ред и на закуските.
Добрата новина обаче е временна, защото увеличението е неизбежно, разказва собственикът на пекарна.
„Така решиха властимащите, че трябва да се вдигне цената на тока, трябва да се вдигне цената на водата, сега чувам, че и горивата се вдигат, а от там се oскъпяват и продуктите. Лошото при нас, е че накрая ние сме потърпевшите и ние сме буферът към клиента“, каза Добринка Пецанова пред Bulgaria ON AIR.
Добринка е в бизнеса вече 5 години. При ежегодното вдигане на цени, най-трудно е за малките търговци. Въпреки това, засега Добринка ще запази цените на закуските непроменени.
„Чакам да видим новите продукти, като започнат да идват с какви ще са. Увеличението за мен е ненормално, но хората са задължени да го направят“, казва още Добринка.
Търговците обаче са категорични, поскъпването е неизбежно.
„На един сандвич или една принцеса от 3 лева, 20% отгоре са 60 стотинки, нека да са 50, нека да пробвам да са 40. Сложно е, но доколкото можем ще се борим и ще се опитаме да устискаме“, сподели собственикът на пекарна.