Европейската комисия даде зелена светлина на френската компания Nutri’Earth да започне търговия с прах от жълт брашнен червей на пазара на Европейския съюз. Това е историческо решение, което означава значителен напредък в усилията за насърчаване на устойчиви и алтернативни източници на протеини за хранителната индустрия.
Компанията ще има ексклузивни права за предлагането на този продукт в ЕС за следващите 5 години, като от 10 февруари 2025 г. той ще бъде наличен в различни хранителни продукти като хляб, сладкиши, паста, сирене и компоти. Европейският регламент позволява добавяне на прах от червеи в определени количества, като например до 4 грама на 100 г хляб и 3,5 грама на 100 г сладкиши.
Жълтият брашнен червей (Tenebrio molitor) е вече използван в някои части на света за храна, благодарение на високото съдържание на протеини, мазнини, витамини и минерали. За да бъде безопасен за консумация в ЕС, прахът трябва да премине през UV обработка, която намалява рисковете от паразити и микроби, като същевременно ограничава нуждата от химически добавки.
Въпреки положителните аспекти, има някои здравословни рискове. Хората с алергии към насекоми или морски дарове могат да имат негативни реакции, като кожни обриви или дори анафилаксия. Освен това, не се препоръчва за деца, бременни жени и хора с чревни проблеми. Производителите ще поставят предупреждения за безопасност на етикетите на новия продукт.
Одобрението на този иновационен продукт е важна стъпка към устойчивото производство на храни. Използването на насекоми като източник на протеини изисква по-малко ресурси за отглеждане и генерира по-малко въглеродни емисии в сравнение с традиционните животински източници. Това го прави изключително актуален в контекста на глобалните усилия за справяне с климатичните промени и осигуряване на продоволствена сигурност.