-6 C
Пловдив
сряда, февруари 12, 2025

Глобален скок на цените на хранителните суровини – шоколадът и кафето сред най-засегнатите

Цените на поне десет основни суровини за хранителната индустрия са се повишили със 100% или повече през последната година, а две от тях – с над 200%. Това сочат последните данни на компанията за пазарни проучвания GfK.

Шоколадовите продукти под силен натиск

Безспорен лидер по поскъпване е какаовото масло с ръст от 209% за последните 12 месеца, следвано от какаовата маса със 203%. Поне половината от този ръст е регистриран през последното тримесечие.

Какаовото масло и масата са незаменими за производството на шоколадови изделия. От тях се добива и какаото на прах, което също бележи сериозно поскъпване – 183% за същия период. Това е най-голямото увеличение в цената на тези суровини за последните 50 години. Основните причини са неблагоприятните климатични условия, нападенията от вредители по реколтата в Африка и недостигът на работна ръка. Според анализатори от борсите цените на шоколада и производните продукти ще продължат да растат през следващите 2-3 месеца.

Ръст на цените и при други основни хранителни продукти

Освен какаото, значително поскъпване се наблюдава и при други суровини в сладкарската индустрия. Маслото в големи разфасовки от 25 кг на немския пазар е поскъпнало с 41% за последната година, а слънчогледовото и палмовото масло – с по 25%. Цените на млякото, независимо дали е на прах или течно, са се увеличили с над 20%, а различни ядки, като лешници и орехи, са скочили с до 98%. Единствено захарта отбелязва спад в глобален мащаб – около 20% за една година.

Поскъпването на маслото и млякото ще повлияе не само на сладкарската и захарната индустрия, но и на други хранителни производства. Например яйцата, които се използват под формата на течна маса в индустрията, са поскъпнали с 12%. Също така, цената на пшеницата е нараснала с 19%, което заедно с възстановяването на 20% ДДС върху хляба и брашното от началото на годината ще доведе до по-високи цени на хлебните изделия.

Кафето – поредният скъпоструващ продукт

Кафето също отбелязва значително поскъпване, макар темпът на ръст да се забавя напоследък. Цената на сорта „Робуста“ е с 62% по-висока спрямо предходната година, а „Арабика“ – с 84%.

Причините са основно борсови – докато климатичните условия в Бразилия, Виетнам и Индия са по-добри спрямо миналата година, предходният спад в глобалните доставки е довел до задържане на новата реколта, което поддържа високи котировки.

Сред останалите суровини, чиито цени растат, е и соевото масло – ключова съставка не само в хранителната индустрия, но и в козметиката. Тези динамики на пазарите предвещават нови предизвикателства за производителите и потребителите в близко бъдеще.

pin.newspoint.bg
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук