-6 C
Пловдив
сряда, февруари 12, 2025

МЗХ предлага ограничение на водното съдържание в бялото саламурено сирене

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) предлага въвеждане на горна граница за водното съдържание в бялото саламурено сирене, което не трябва да надвишава 65%. Това стана ясно по време на седмото заседание на Националния съвет по храните, председателствано от министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов.

Целта – защита на потребителите

Предложението е част от изменение на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти. Според МЗХ мярката е насочена към защита на интересите на потребителите, които трябва да получават качествен продукт с гарантирани характеристики.

„Всички участници в агрохранителната верига трябва да работят за една основна цел – защита на потребителите и гарантиране на добри практики за лоялна търговия с храни“, заяви министър Тахов.

Български млечни продукти със защитено наименование за произход

По време на заседанието бяха обсъдени и актуалните процедури за вписване на производители в регистрите на Защитено наименование за произход (ЗНП) за „Българско кисело мляко“ и „Българско бяло саламурено сирене“.

До момента:

  • В регистъра на ЗНП „Българско кисело мляко“ са вписани 32 производители.
  • В регистъра на ЗНП „Българско бяло саламурено сирене“ фигурират 26 производители.

Очаква се обсъжданите промени да доведат до повишаване на стандартите в млечната индустрия и по-добра информираност на потребителите.

pin.newspoint.bg
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук