Начало ПОСЛЕДНИ НОВИНИОбедът играе ключова роля за отслабването и здравето ни: Съвети от експерти

Обедът играе ключова роля за отслабването и здравето ни: Съвети от експерти

от NewsPoint.bg
0 коментари

С наближаването на пролетта все повече от нас започват да се замислят как да свалят натрупаните през зимата килограми. Често първата ни мисъл е да броим калории и да мерим стъпките си, но тези стратегии често водят до краткосрочни резултати, които не се задържат. Затова все повече диетолози препоръчват да се фокусираме не само върху това какво ядем, но и кога го правим.

Изследвания показват, че времето на обяда има огромно значение за метаболизма и процеса на отслабване. Испански учени установиха, че обядът, изместен в по-късните часове на деня, може да затрудни отслабването. Причината е, че през втората половина на деня метаболизмът ни забавя своето действие, което води до по-малка изгаряема енергия. Изследвания показват, че хора, които обядват късно, например около 16:30 ч., имат по-нестабилни нива на кръвна захар и по-трудно преобразуват въглехидратите в енергия.

Британската сърдечна фондация също изтъква, че по-късното хранене е свързано с по-високо кръвно налягане и други здравословни рискове. Липсата на храна през дълги часове води до рязък спад на кръвната захар, което може да провокира силни пристъпи на глад, подтиквайки ни да избираме нездравословни храни.

Експертите препоръчват да обядваме между четири и пет часа след закуската. Ако например закусим около 8:00 ч., най-добре е да хапнем обяд около 12:00-13:00 ч. Това ще ни помогне да избегнем проблеми като сладки изкушения или прекалено късна вечеря, която затруднява метаболизма и нарушава съня.

Диетологът Лена Бакович съветва да обядваме по едно и също време всеки ден, за да синхронизираме нашите цикли на глад и ситост с циркадните ритми, които управляват съня и будността ни. Според нея, пропускането на вечерята може да доведе до похапване точно преди лягане, което е вредно за здравето ни.

Според Валтер Лонго, директор на Института за дълголетие, начинът на хранене също има значение. Леките обеди като ядки, плодове и зеленчуци не водят до рязко отделяне на инсулин и спомагат за по-добро храносмилане и енергийни нива. Той препоръчва храни, които спомагат за дълголетие, като листни зеленчуци, мазна риба, пълнозърнести храни и кисело мляко.

Според проучвания, хора, които преминават към здравословна диета, могат да увеличат с до 10 години продължителността на живота си. Особено важно е да се консумират повече пълнозърнести храни, ядки и плодове, и да се намалят напитки с добавена захар и преработени меса.

Някои изследвания в Испания показват, че обедът е особено важен за хората, които се опитват да отслабнат. Данни показват, че в страни, където обедното хранене е по-голямо, процентът на хора с наднормено тегло е значително по-нисък в сравнение със страни, където обедът е по-малък.

За да постигнем здравословно отслабване и да се грижим за тялото си, трябва да се научим да се храним не само здравословно, но и в правилния ритъм на деня.

Може също да харесате

Оставете коментар